КВІ
Вівторок
16
22:50

​До 85-річчя Житомирщини: 20 цікавих фактів про Житомирську область

​До 85-річчя Житомирщини: 20 цікавих фактів про Житомирську область

  • Житомирська обласна філармонія ім. Святослава Ріхтера – найстаріший театр України.
  • Житомирщина – Батьківщина нашої національної валюти. Саме у Житомирі Центральна Рада прийняла закон про введення грошової одиниці – гривні.Унікальний музей космонавтики в Житомирі (один в Україні і саме на Житомирщині).
  • У Житомирі народився Сергій Корольов – учений, конструктор і організатор виробництва ракетно-космічної техніки і ракетної зброї, засновник практичної космонавтики. Найкрупніша фігура XX століття в області космічного ракетобудування і кораблебудування, яка поклала початок нової, космічної, ери в історії людства.
  • М. Житомир занесений до Державного реєстру історичних міст України. У ньому налічується 91 збережена пам’ятка архітектури.
  • Житомир був третім містом України, в якому з’явився трамвай. Спочатку він був грузовим, та за десятки років цей вид транспорту став на стільки популярним, що у Житомирі діяло 5 трамвайних маршрутів.Історко-культурний комплекс «Замок Радомисль» (м. Радомишль) – єдиний в Європі Музей української домашньої ікони.Колись місто Радомишль було центром повіту, що охоплював майже третину сучасної Житомирської області та частину Київської.Паперова фабрика у Радомишлі колись займалась виготовленням паперу для Києво-Печерської лаври. Крім того, що папірня виконувала виробничу функцію, вона також служила оборонною фортецею.У селі Дениші знаходиться славнозвісний скельний район, відомий як «Скеледром». Це місце – прямовисна стіна гранітного каньйону р. Тетерів, що височіє над берегом на 25 м і є одним з найзручніших місць в Україні для скелелазіння.Митрополит Іларіон, він же Іван Огієнко, – український вчений, митрополит УАПЦ, політичний, громадський і церковний діяч, мовознавець, лексикограф, історик церкви, педагог – народився у Брусилові.
  • Соколовський кар’єр поблизу Житомира своєю глибиною не поступається озеру Байкал.На початку 19 століття на околиці села Нова Чортория (Любарська територіальна громада) було створено парк на площі 70 гектарів. Парк прикрашають вікова липова алея, великі світлі галявини, художньо скомпоновані групи дерев, яких тут близько 50 порід.Вражають мальовничістю Чорторийські озера на території Миропільського лісництва поблизу села Коростки. Площа озер – 0,3 та 0,4 гектарів.
  • Одним з кращих і найбагатших дендрологічних парків області є Житомирський міський парк ім. Гагаріна. Розташований на мальовничих схилах, що спускаються до ріки Тетерів, він є улюбленим місцем відпочинку.
  • Скеля Крашевського на березі Гнилоп’яті в Житомирському районі має вигляд піраміди в основі до 45 метрів завширшки.
  • На Житомирщині можна побачити пісковики з відбитками викопних рослин третинного періоду – у селі Волянщина (Хорошівська територіальна громада) на правому березі Ірші.У Черняхівській територіальній громаді біля села Вишпіль росте старий дуб. За переказами, якщо доторкнутися до гіганта зі словами «до тебе торкаюся, здоров’я набираюся», можна вилікуватися від хвороб, проти яких безсила медицина.
  • 300-кілограмовий топаз зберігається на Житомирщині. У Хорошеві знаходиться унікальний Музей коштовного і декоративного каміння, в якому зберігається близько 1800 зразків зі всього світу.
  • Першу електричну лампочку запалили у Житомирському міському театрі 126 років тому.




Вчора

Сторінки:
Нагору