КВІ
П'ятниця
19
03:09

Костянтин Касʼян: ​«Доносимо перевірену та достовірну інформацію»

Від початку становлення Суспільного в регіонах і донині, по завершенні вечірніх підсумкових випусків новин, місцеві інформаційні ефіри продовжує щоденна інформаційно-аналітична передача «Тема дня». В ній журналісти редакції разом з експертами обговорюють найрезонансніші, найважливіші чи суспільно вагомі події регіону, які трапились цього ж дня або найближчим часом.

Як виокремити з інформаційного потоку найважливіше та завжди бути в курсі подій із сайтом Суспільного поділився керівник творчої групи «Тема дня» UA: ЖИТОМИР Костянтин Касʼян.


Як організована робота редакції, скільки журналістів працює?

— У Житомирській редакції «Теми дня» працює 4 особи. Два журналіста один гостьовий редактор та відеограф. Журналісти забезпечують наповнення вечірнього етеру та його проведення. Гостьовий редактор шукає теми та гостей до етеру. А відеограф займається зйомкою та монтажем відеоматеріалів.


Чи розподілена тематика між журналістами?

— Вузькоспеціалізованих журналістів, тих які б займалися однією тематикою, у відділі немає. Це пояснюється як великою різноманітністю тем у регіоні, для підготовки яких потрібна якісна журналістська робота та багато часу, так і невеликим штатом самих журналістів. Але у кожного є своя улюблена тематика, якою він чи вона займаються певний проміжок часу за свою журналістську кар’єру та за нагоди готують на цю тему етер.


З чого починалась редакційна робота? Яких досвідів і навичок набули з часом?

— Все доволі просто. Від простого до складного. Від написання та зйомки сюжетів до повної підготовки та проведення прямого етеру. На першому етапі створення «Тема дня» пів року виходила у записі. Ми збирали різні точки зору з різних проблемних тем, таким чином намагалися дотримуватися балансу та журналістських стандартів. А із січня 2018-го розпочався другий етап розвитку суспільно-політичної програми — прямі етери. Ми почали пробувати себе не тільки у якості журналістів у полі, а й журналістів під час прямого етеру. Рівень складності виріс. З’явився досвід швидкого реагування на зміни обставин. Отримали досвід проведення кількагодинних телемарафонів та проводили телемости з іншими регіонами України.


Як шукає інфоприводи Тема дня? Чи не складно щодня готувати глибокі інформаційно-аналітичні матеріали на найрізноманітнішу тематику?

— Беремо найактуальнішу тему на сьогодні. Тему вечірнього ефіру шукаємо та готуємо з дня у день. Складність полягає в тому що Житомир відносно невелике місто і кількість інфоприводів тут невелика. Тому актуальну та резонансну тему буває знайти дуже складно. Часто готуємо теми на соціальну тематику. Це ті проблеми, які стосуються майже кожного жителя міста або області. Таким чином робимо етер цікавим для глядача.


Що допомагає тримати «руку на пульсі», орієнтуватись у найрізноманітніших подіях і ситуаціях?

— У регіонах рідко змінюються чиновники, представники влади та журналісти. Тому специфіка роботи полягає у підтриманні та налагодженні контакту зі всіма верствами населення міста аби бути у курсі останніх подій та мати останню інформацію. Спілкування — це основний інструмент у нашій роботі. Тому дуже важливо обмінюватися інформацією з колегами та співпрацювати.


Який ефір чи ефіри запам’ятались найбільше?

—Було кілька етерів, коли незручні запитання змушували гостя нервувати та втрачати впевненість у своїй позиції. Доходило до того, що гість хотів залишати студію.


Карантин вніс корективи у роботу і які?

—Змінився формат. Дистанційне інтерв’ю стало основним в нашій роботі. Запис гостя по відеоколу або його коментарів по телефону. Велику увагу приділили громадам Житомирщині. Щодня розповідали про нову громаду та ті проблеми з якими громада зіштовхнулася під час карантинних заходів.


Незабаром вечірній слот зміниться, яким він буде?

—Я думаю, що глобально в нашій роботі нічого не зміниться. Підготовка та зйомка сюжетів, підготовка та проведення етеру, пошук тем та гостей — все це ми робимо вже 3 роки. Можливо, збільшиться тривалість програми, але суть залишиться.


Які невирішені чи резонансні регіональні проблеми вдалось зрушити з місця чи вирішити у студії «Теми дня»?

— Ми робимо свою роботу, доносимо перевірену та достовірну інформацію. Якщо людина може подзвонити до студії та задати питання експертові, відповідь на яке її цікавить, та отримати відповідь або пораду, як діяти у тій чи іншій ситуація — я вважаю, що тоді наша робота не є даремною, та місія Суспільного виконується. А про значення програми для регіону краще запитати у глядача.

Вчора

Сторінки:
Нагору