БЕР
Четвер
28
23:09

​Доступність та безбар’єрність: наскільки відповідає стандартам інклюзивності громадський транспорт Житомира

Наскільки відповідає вимогам доступності транспортна інфраструктура нашого міста? Для створення інклюзивного суспільства, в якому поважають права людей з інвалідністю, мають бути подолані бар’єри, що стоять на заваді повноцінній участі таких людей у суспільному житті.

«Щоденно на міських маршрутах населення обслуговують 80 одиниць тролейбусів, 12 трамваїв та182 автобуси», - повідомляють в управлінні транспорту та зв’язку міської ради. З-поміж зазначених транспортних одиниць вимогам доступності для осіб з інвалідністю відповідають 34 одиниці електротранспорту та 53 автобуси.


При оновленні рухомого складу Житомирського ТТУ вимоги доступності врахували. Так, у 2018 році Житомирською міською радою на умовах фінансового лізингу було придбано 17 низькопідлогових автобусів марки «МАЗ».


На сьогодні маршрутами міста курсують 27 тролейбусів білоруського виробництва, які адаптовані до маломобільних верств населення. Загальна ж кількість низькопідлогових тролейбусів, які з’являться на житомирських маршрутах в рамках кредитування ЄБРР, - 50, що передбачено Програмою з розвитку міського громадського транспорту м. Житомира.


Нові тролейбуси мають низьку підлогу. Якщо ж натиснути на кнопку на вході у транспорт, виїжджає похила платформа, і тоді людина на візку, батьки з дитиною чи літня людина з палицею не змушені підніматися сходами. До того ж, всередині транспорту широкі проходи між кріслами та місця, де людина на візку може зафіксувати себе паском безпеки. Транспортні одиниці обладнані кнопками сигналу до водія, системою GPS – навігації та системою для оголошування зупинок громадського транспорту.


Старий рухомий склад міського електротранспорту також переоблаштували для зручності людей з інвалідністю: центральні поручні на сходинках задніх майданчиків трамвайних вагонів і тролейбусів демонтували і перенесли на двері. До речі, в ТТУ проведено з кондукторами та водіями, які мають допомагати людям на візках користуватися підйомником у тролейбусах з низьким рівнем підлоги.


«Намагаємося адаптувати до потреб людей з інвалідністю і вулично-дорожню мережу. При проведенні ремонтних робіт шляхової мережі облаштовуються похилі з’їзди та проводиться пониження бордюрного каменю біля пішохідних переходів», - каже Костянтин Підпокровний, начальник управління транспорту та зв’язку міської ради.


На 31 світлофорному об’єкті встановлено пристрої звукового сигналу для безпечного переходу вулиць інвалідами по зору.


Доступ осіб з обмеженими фізичними можливостями також забезпечено і на таких об’єктах транспортної інфраструктури, як залізничний вокзал, автовокзал та автостанція № 2. Де неможливо забезпечити вільний доступ інвалідів на візках, обладнано кнопки виклику.


Людям з інвалідністю, як і всім нам, необхідно бути активними членами суспільства: користуватися громадським транспортом, отримувати адміністративні послуги та ін. Задля цього маємо робити кроки їм назустріч, створюючи безбар’єрне середовище в усіх життєво необхідних галузях, і це - наш обов’язок.

Сторінки:
Нагору