БЕР
Четвер
28
19:19

​Сидір Кізін: Голодомор знищив мільйони, але не зламав української нації

Щороку українці схиляють свої голови та запалюють свічки, вшановуючи пам'ять мільйонів замордованих нелюдською смертю, убитих тоталітарною большевицькою системою – жертв Голодомору-геноциду 1932‒1933 років.

Рани, які було завдано українській нації, ще довго будуть відчуватися на тілі українського народу. Україна й весь світ має пам’ятали про ці трагічні дні і місяці, коли загинули десятки мільйонів українців. Вбивство голодом – найбільший і найжорстокіший злочин, який тільки може бути.


Тема геноциду українців у 1932-33 роках не вивчена до кінця, адже у совєцькі часи архіви були закритими, лишаються такими ж частково й досі. Дані про масовий спротив селян винищенню голодом, які останніми роками нам надають історики – підтвердження тому, й вони спростовують поширений донедавна міф: нібито українці не протистояли винищенню. Організаторів Голодомору в Україні зустріли опором – тисячі українців повставали і намагалися боротися за своє життя, але сили були нерівні... Весна 1933 року стала піком Голодомору: від голоду вмирало 17 людей щохвилини, 1000 – щогодини, майже 25 тисяч – щодня...


Найбільш постраждали від голоду колишні Харківська і Київська області (теперішні Житомирська, Полтавська, Сумська, Харківська, Черкаська, Київська). На них припадає близько 53% загиблих. Голодомор знищив мільйони, але не зламав української нації.


У цей день, 25 листопада, закликаю кожного вшанувати наших братів, замордованих нелюдською смертю. Візьміть участь у пам'ятних заходах. Запаліть свічку на своєму вікні. І нехай цей вогонь дарує спокій душам невинно убієнних та водночас спопеляє убивць української нації.

Сторінки:
Нагору