КВІ
Четвер
25
23:24

​Команда Суспільного у Житомирі навчалась надавати домедичну допомогу

Допомагати зберегти життя, в разі потреби, іншим або самому собі навчалась команда Суспільного у Житомирі.

«В нашій роботі ми маємо бути готові до будь яких ситуацій. Тому знання з домедичної допомоги важливі, а в сьогоднішній ситуації в країні просто необхідні», — вважає т.в.о.продюсера Суспільного у Житомирі Дмитро Клименко.


Майстер-клас, що познайомив журналістів із основами якісних практичних навичок надання першої допомоги, провела інструкторка з першої допомоги Житомирської обласної організації Товариства Червоного Хреста України Ольга Білаш.


«Перша домедична допомога, це те, що до приїзду швидкої може підтримати і, часто, врятувати життя людини. Думаю, що такі знання і навички має мати кожен, навіть для того, щоб самому собі надати допомогу в разі потреби», — говорить Ольга Білаш.


Поширювати такі знання та навички – актуальне завдання, зважаючи на загрози, які переживаємо в Україні. Про це говорили учасники навчання.


«Прийшла, тому що в Україні відбуваються такі події, що треба знати нам, жінкам, як чимось допомогти, якщо доведеться», — каже звукорежисерка Наталя Лук’янчук.


«З великою надією прийшла на цей курс, бо особисто я не знаю і навіть не уявляю як надавати першу допомогу людині, як розпізнати глибокі травми або симптоми інфаркту чи інсульту. Мене мотивувало кілька випадків, зокрема, випадок, коли в транспорті студентки-першокурсниці медичного інституту розпізнали ознаки інфаркту, вчасно почали надавати допомогу і жінку було врятовано», — розповідає шеф-редакторка новин Суспільне Житомир Тетяна Маківська.



«Доводилось цієї зими рятувати чоловіка: викликати швидку, зупинити кровотечу. Коли ти можеш щось зробити — не потрібно проходити повз. А ще — така ситуація в країні, що потрібно бути готовим, в разі необхідності, надати першу допомогу тій людині, яка буде її потребувати», — ділиться журналіст Сергій Косюченко.


В ефірі Українського радіо «Житомирська хвиля» інструктора із домедичної допомоги Ольга Білаш розповіла про 4 основні правила надання першої домедичної допомоги:

огляд місця пригоди на предмет небезпеки;

огляд людини, оцінювання її стану;

виклик швидкої ;

надання, власне, допомоги.


«Важливо, коли викликаємо швидку допомогу, дочекатися слів «виклик прийнято» і щоби слухавку першим поклав оператор. Тільки в цьому випадку можна бути впевненим, що ваш сигнал зафіксовано і допомога приїде. Навіть елементарний виклик швидкої допомоги —це вже допомога, це вже підтримка і це дуже важливо», — каже Ольга Білаш.


Продовженням обговорення важливості теми став радіоетер. Ведуча Наталя Кулініч розповідає, що вирішила таким чином привернути увагу і слухацької аудиторії. « В етері ми розповіли про чіткий алгоритм дій, який має стати альтернативою паніці та безпорадності. Теорія підкріплена практикою знадобиться у житті. Суспільний мовник таким чином проводить просвітництво і своїм прикладом пояснює простою мовою важливі речі, які можуть врятувати здоров’я та життя», - говорить Наталя Кулініч.



За словами Ольги, останні два тижні, у зв’язку із ситуацією в Україні, до Товариства Червоного Хреста почали частіше звертатись із проханням провести навчання.


«Ми проводимо півторагодинні майстер класи, такі як сьогодні для команди Суспільного; семінари, які тривають близько трьох годин, де до теорії додається більше практики; є шести- та дванадцятигодинні тренінги, які можна пройти за кілька днів; і 48-годинний тренінг ,який проводиться для служб, які працюють у надзвичайних ситуаціях — це спільні або спеціальні навчання», — поінформувала Ольга.


Існує спеціальний онлайн-курс навчань для дітей та молоді. Офіс Товариства у Житомирі знаходиться по вулиці Лесі Українки, 4. Зателефонувавши за номером: (0412) 42-45-84, можна дізнатись про всі види навчань.


«В етері ми розповіли про чіткий алгоритм дій, який має стати альтернативою паніці та безпорадності. Теорія підкріплена практикою знадобиться у житті. Суспільний мовник таким чином проводить просвітництво і своїм прикладом пояснює простою мовою важливі речі, які можуть врятувати здоров’я та життя», — говорить радіоведуча Наталя Кулініч.

Сторінки:
Нагору