КВІ
Четвер
18
18:10

​Малинський центр первинної медико-санітарної допомоги отримав грант від Агентства США з міжнародного розвитку

Малинський центр первинної медико-санітарної допомоги отримав грант від Агентства США з міжнародного розвитку, спрямований на підтримку реформи охорони здоров'я. Про це Суспільному розповіла старший статист Інформаційно-аналітичного кабінету Малинського центру первинної медико-санітарної допомоги Ірина Севрук.

За її словами, завдяки гранту заклад зможе розширити спектр своїх послуг.


"Малинський центр первинної медико-санітарної допомоги – серед переможців- грантоотримувачів – 14-ти закладів "первинки" з трьох областей України: Київської, Чернігівської та Житомирської. Мова йде про грант, еквівалентний 50 тисячам доларів США", – каже Ірина Севрук.


Як повідомив головний лікар Малинського центру первинної медико-санітарної допомоги Олександр Андрійцев, заявку на участь у проєкті подали наприкінці листопада 2022 року.


"Наприкінці листопада ми подали заявку на участь і затим успішно пройшли два етапи на отримання гранту за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку, – розповідає Олександр Андрійцев. – Аби увійти в число переможців, заявникам на грант слід було набрати від 70 до 100 балів, і нам це вдалося. Загальна сума гранту складає один мільйон 750 тисяч гривень, що еквівалентно 50 тисячам доларів США. Грантоотримувачі – центри первинної медико-санітарної допомоги потім поширять свій досвід на інші заклади ПМД в країні і слугуватимуть взірцями ефективного та високоякісного надання первинної медичної допомоги".


Олександр Андрійцев розповів, що реформа первинної медичної допомоги розпочалася ще в 2018 році. Довгий час до реформи ланка "первинки" була найменш розвиненою в Україні. І попри те, що за останні чотири роки вона пройшла значну трансформацію, всі ці зміни є лише фундаментом для поліпшення якості медичних послуг.


"Наразі "первинка" ще не може покривати рекомендованих ВООЗ 80% медичних потреб населення, і дуже часто сімейні лікарі переадресовують пацієнтів на спеціалізований рівень надання допомоги. Медичним працівникам первинної медичної допомоги іноді не вистачає знань та навиків для надання більш широкого спектру послуг. А війна в Україні лише погіршила ситуацію. Багато закладів охорони здоров'я пошкоджені або зруйновані й потребують відновлення. Гостро постає потреба у послугах психічного здоров’я, реабілітації, інших важливих питаннях, які на себе може взяти ланка первинної медичної допомоги", – розповіла Ірина Севрук.


Отримання гранту і має посприяти запровадженню пацієнтоорієнтованого підходу та поліпшенню і розширенню спектру послуг, які надаються на рівні центрів первинної медико-санітарної допомоги".

Вчора

Сторінки:
Нагору