КВІ
Четвер
25
22:08

​На частині монет "Городницького скарбу" знайшли невідоме історикам карбування

Частина монет "Городницького скарбу", який був знайдений 28 серпня на Житомирщині, є унікальними, оскільки вони мають невідоме українським історикам карбування.

Про це під час пресконференції розповів науковий співробітник Інституту історії України НАН України Олександр Алфьоров. За його словами, всього на околиці Городниці знайшли 38 монет часів Володимира Великого та Святополка Окаянного. Востаннє подібний скарб знаходили півтори сотні років тому.


"Там присутні унікальні, досі невідомі штемпелі, тобто такі, яких до цього часу не знала наука. Цією знахідкою не тільки поповнюється наш державний культурно-історичний скарб, а й наукова складова. Подібний скарб знаходили востаннє в 1876 році, перед цим в 1850-их роках, тобто ми говоримо, що цей скарб має національну вагу – вперше такий пласт виринає за півтора століття", – розповів Олександр Алфьоров.


Після того, як місцевий житель Сергій Комар знайшов основну частину скарбу, археологи на тому ж місці розшукали ще 6 монет. Керівник археологічної експедиції Андрій Петраускас каже, що зараз монети зберігаються у Новоград-Волинському музеї:


"Ще одна монета із цих шести була знайдена в мішку, який планували, але не встигли розвести з цементом. Її вилучили буквально в останній момент – згадали, що чоловік ґрунт завіз додому, пересіяли ці мішки і знайшли. Одна монета звідти була витягнута в дуже хорошому стані".


Далі знайдений скарб передадуть на реставрацію. Реставратор Віктор Голуб каже, що монети у різному стані. Крім того, процес ускладнять домішки металів:


"Тут монети треба розділяти на групи, тому що стан збереженості предметів дуже різний. У них використані різні сплави металів і тому не скрізь може бути видно срібло. Руйнація дійсно серйозна".


Згідно із законодавством, Сергію Комару належить винагорода у розмірі до 20 відсотків від вартості знайденого скарбу, але механізм виплати винагороди в українському законодавстві не прописаний, каже голова Житомирської облдержадміністрації Віталій Бунечко:


"Будемо звертатися до Кабміну з ініціативою розробити такий механізм, згідно нашого Цивільного кодексу. Потрібно проаналізувати світові аналоги. Безумовно, обласна державна адміністрація, зараз можу сказати на загал, буде ініціювати вдосконалення законодавства стосовно вдячності цим людям, які повертають старовинні монети, мечі та інші знахідки".

Сторінки:
Нагору