КВІ
П'ятниця
19
05:43

​На Житомирщині 128 спортсменів долучилися до всеукраїнських змагань з мотокросу

10 жовтня поблизу села Клітчин проходили всеукраїнські змагання з мотокросу, до яких долучилися 128 спортсменів з усієї України. Наймолодшому учаснику – 5 років, найстаршому – 65.

Мототрек, на якому змагалися спортсмени – довжиною 1 кілометр 800 метрів. Він відповідає усім вимогам, розповів Суспільному організатор змагань Олександр Бочковський:


"Цей трек у нас існує вже 5 років. Він відповідає усім європейським нормам. Він один з кращих в Україні за своїми географічними можливостями. Тобто, це не рівна площина, а бачите – тут рельєф. А щодо змагань з мотокросу, то вони раніше носили назву "пам’яті Сергія Корольова" і проходили у Житомирі з 1965 року. Далі, в 90-х роках, була перерва 10-12 років. І з 2004 року він проходить у Житомирі щороку".


До старту першого заїзду учасників восьмирічний житомирянин Андрій Плахотнюк, який долучився до підняття прапору України, розповів, що у змаганнях з мотокросу бере участь вдруге. Минулоріч він посів 7 місце:


"Я очікую на перемогу. А минулий рік, до речі, від сьогоднішнього відрізняється погодою. Минулого року було менше бруду на трасі, а цього року його багато, і тому мотоцикл набагато важче їде".


Долати трасу справді складно, каже учасник першого заїзду 14-річний Євген Чернєй з Миколаївської області:


"Беру участь у змаганнях три роки поспіль. Сьогоднішні змагання від попередніх відрізняються тим, що на трасі болото. І саме ділянки, де це болото, було найскладніше долати, тому що там мотоцикл носить, складно стартувати, частіше падаєш. Але спорт – це сенс мого життя. Я звик так жити. Першим у нашій родині мотоспортом зацікавився мій старший брат. І так вийшло, що згодом уся наша родина почала їздити на мотоциклах".


Учасник змагань з Чернігова Валерій Ладигін мотокросом займається більше 50 років:


"Почав я дуже давно – ще у 70-х роках, і досі продовжую займатися. Подобається мені цей вид спорту. Мужній. Але складно. Ось і сьогоднішня траса трішки мокрувата. І несе вагомі навантаження на мотори мотоцикла, на все".


На кожен заїзд спортсменам давали 15 хвилин. Щоб перемогти, треба було за цей час зробити якнайбільше кіл, говорить суддя та коментатор змагань рівненчанин Василь Юзепчук:


"Спортсмени показують швидкість і майстерність. Ми тільки спостерігаємо за цим. У них є заїзд, який регламентується часом. Спортсмен повинен за цей час проїхати якнайбільше кіл. За кожну зайняту позицію спортсмен отримує залікові пункти. Тобто, якщо лідер – то отримує 25 залікових пунктів. Друга позиція – 22. Третя – 20. І так йде до одного залікового пункту заїзду. Згодом по сумі двох заїздів додаються залікові пункти заїздів і визначаються переможці та призери даних змагань".


На 10 переможців змагань чекає фінал Кубку з мотокросу , який пройде 18 жовтня в селі Буча Київської області.

Вчора

Сторінки:
Нагору