БЕР
Четвер
28
23:51

​На Житомирщині поховали останки дев'ятьох воїнів Червоної армії

У селі Семенівка на Бердичівщині 27 травня поховали останки дев'яти воїнів Червоної армії. Знайшли їх на городах у Семенівці. Усі солдати лишаться безіменними.

Учасник пошукових робіт Максим Ломанчук розповів Суспільному, що пошукові роботи тривали упродовж 2020 року. За його словами, солдати мали медальйони, але вони були старого зразка – у вигляді металевих ладанок.


"Ці ладанки перегнили і нам не вдалося з'ясувати прізвищ знайдених воїнів, але можна припустити, що це були звичайні строковики. Загинули вони у липні 1941 року. Коли 11 танкова дивізія Вермахту зайняла Бердичів, то частково зайняла і Семенівку. Наші воїни пішли в контратаку 10 липня, намагаючись відбити це село, і під час контратаки наші понесли значні втрати. Всі військовослужбовці залишилися на полі бою і не були захоронені", – каже Максим Ломанчук.


Вшанувати пам'ять воїнів прийшли місцеві жителі.


"Хочу сказати і хочу плакати, бо тут похований і мій батько, – говорить жителька Семенівки Ніна Степанчук. – І я прийшла, щоб вшанувати цих воїнів, пом’янути всіх загиблих наших односельчан, яких ховають. Вічна їм пам`ять".


Ще одна жителька Семенівки Валентина Бевза каже, що прийшла, бо дуже важливо берегти пам'ять про людей, які віддали своє життя за майбутні покоління. Після мітингу та служіння панахиди воїнів поховали на місцевому цвинтарі.


"Це вже третє поховання на території нашої громади, – розповідає Суспільному очільниця Семенівської громади Наталія Семенюк. – Перше поховання було у селі Іванківці. Ще два поховання було у селі Семенівка. Понад 40 невідомих солдатів уже перезахоронено. На нашій території точилися жорстокі бої у роки Другої світової війни. Тому "пошуківці" увесь час проводять пошукову роботу. І вона буде продовжуватися. Ми маємо гідно вшановувати наших воїнів і зберегти та передати пам'ять про них наступним поколінням".

Сторінки:
Нагору