БЕР
Четвер
28
19:09

​На Житомирщині понизили ступінь ще однієї школи батьки учнів вийшли на протест

21 липня більше сотні жителів села Смолдирів, що на Баранівщині, прийшли до місцевої школи на акцію протесту. Протестувати вийшли батьки школярів, котрі з 1 вересня не будуть вчитися у своєму селі, бо рішенням сесії Баранівської міськради ступінь Смолдирівської школи понизили.

З першого вересня у Смолдирівській школі залишають на навчання учнів 5-9 класів, а учнів 1-4 та 10-11 класів возитимуть до іншої школи, розповіла Суспільному заступниця директора Смолдирівської школи Олена Силенко.


"І забирають у нас ще й початкові класи – от з цим рішенням ми ніяк не згодні, тому що в нас є все, щоб початкова школа в нас була. Діток у нас вистачає, натомість наших дітей мають возити в сусідню Суємецьку школу. Нам лишили учнів з 5-го по 9-тий класи – це без ніг і без голови, не розумію, як це так. Вчителів, які працювали у молодших класах, звільнили, а далі їхня доля в їхніх руках – на Польщу кури скубти", – говорить заступниця директора школи.


"Ми з першого класу, з 2011 року, навчаємося тут, – каже дівчина. – 10 років вже, і чому в нас забирають право навчатися в 11 класі саме в цій школі? Хто в нас запитав, що ми хочемо? Ніхто. Сказали, що приїдуть після 10 червня – в нас був останній дзвінок – і тоді нас повідомлять, але до цього часу нам ніхто нічого не сказав".


Мама Анастасії Тетяна Вознюк розповіла кореспондентам Суспільного, що батьки учнів виступають проти такого рішення і вимагають дати можливість їхнім дітям довчитися в Смолдирівській школі.


"Наші дітки зараз до нашої школи долають по 3 кілометри, – говорить Любов Михайленко – мама ще однієї учениці. – А ще є дітки з Іванівки і Смолки, котрим по 5-6 кілометрів треба йти, і вони не мають можливості добратися до нашої школи. Хто ж наших діток буде возити в ті Суємці? Вони всі навіть не вмістяться в цей автобус. В нас є всі можливості для того, щоб існувала наша школа".


Начальник відділу освіти Баранівської громади Ростислав Ніколишин пояснив, чому понизили ступінь школи.


"Міністерство освіти неспроможне фінансувати в повній мірі заробітну плату нашим освітянам, – каже посадовець. – Єдина стаття видатків, яка йде безпосередньо з державного бюджету – це освітня субвенція. Ми вже провели один етап оптимізації і закрили 10 шкіл, зараз змушені проводити другий етап. Згідно формули, у класі нашої громади має навчатися 17 учнів, а у Смолдирівській школі в класі, в середньому, по 8 учнів".


За словами голови Баранівської громади Олександра Мігея, дітей до школи буде підвозити автобус.


"На сьогоднішній день у нас є автобуси. В цьому році ми вже проплатили і закупимо ще один автобус. Виділили кошти із обласного бюджету – у цьому році гарантовано буде ремонт дороги. Суємецьку школу ми обрали, бо вона трохи новіша і має більш зручне розташування. І з батьками ми теж говорили. Я думаю, що у нас все вийде, і батьки будуть задоволені рівнем навчання. Рішення, яке було прийняте на сесії, – законне і відмінятися воно не буде", – поінформував голова громади.


Батьки, які виходили на протест, кажуть, що вони будуть продовжувати відстоювати свою позицію, аби їхні діти вчилися у своєму селі.

Сторінки:
Нагору