КВІ
П'ятниця
19
23:07

​На Житомирщині створюють сестринство милосердя

У Житомирській єпархії організовується громада сестер милосердя. Житомирщина долучається до благодійного, місіонерського руху, який вже багато років діє в Києві та Одесі та інших єпархіях УПЦ.

Про це, звертаючись до вірян під час недільного Богослужіння, повідомив митрополит Житомирський і Новоград-Волинський Никодим.


«Головною місією такої громади милосердя є добрі справи. Будучи чи то матерями, чи дружинами, чи бабусями, сестри у вільний від роботи час мають можливість допомагати нужденним, потребуючим, долучатись до різних церковно-соціальних заходів», - розповідають у прес-службі Житомирської єпархії.


Також важливою місією сестер є проповідницька діяльність у вигляді відвідування різних освітніх закладів, лікарень, роздачі людям хрестиків, Євангелій, молитвословів та багато іншого.


«Просимо небайдужих наших сестричок відгукнутись та приєднатись до новоствореної громади милосердя, адже «Віра без діл мертва…»(Як. 2.26)», - звертаються у Житомирській єпархії.


Записатися до громади сестринства милосердя можна в храмах Житомира.


З історії сестринства:

Почуття любові до ближнього в усі віки було властиве людині. Одним із численних проявів любові до ближніх став догляд за хворими. Перші благодійні організації, створені імператрицею Марією Федорівною, з'явилися на початку XIX століття, а починаючи з 1829 року протягом 32 років благодійну організацію очолювала імператриця Олександра Федорівна. Ця благодійність стала прототипом перших громад сестер милосердя.


Вже у другій половині ХІХ століття громади сестер почали відкриватися у різних містах Російської імперії. Велику роль у допомозі пораненим та хворим на фронті відіграла діяльність сестер милосердя під час Кримської війни1853-1856 рр. За часів Російсько-турецької війни (1877-1878 рр.) допомога пораненим силами сестер милосердя стала передумовою організації Товариства Червоного Хреста. Найбільш відомими громадами Червоного Хреста були, зокрема, Маріїнська у Києві та Касперовська в Одесі.


Початок ХХ століття ознаменувався Російсько-японською війною (1904-1905 рр.), де сестрам милосердя, зокрема з Одеси, було дуже нелегко. Великий внесок зробили сестри в допомогу ближнім під час Першої світової війни (1914-1918 рр.) У 1916 році на фронті працювали майже 25 тисяч сестер милосердя Товариства Червоного Хреста, близько 6 тисяч яких були з громад милосердя.


Діяльність сестринств відновилася наприкінці 80-х років ХХ століття. Після десятиліть радянської боротьби з церквою віруючі люди знову стали збиратися разом, аби попрацювати, допомагаючи хворим та стражденним. З благословіння Патріарха Алексія ІІ громади сестер милосердя знову стали відкриватися при православних храмах та монастирях.


Сьогодні сестринства милосердя активно діють у понад десяти єпархіях Української Православної Церкви.


Укінці минулого року сестринство створено в Мукачівській єпархії УПЦ, нещодавно така громада почала діяти в Черкаській єпархії, створюється сестринство на Харківщині та Житомирщині.


Прес-служба Житомирської єпархії УПЦ

Сторінки:
Нагору