БЕР
П'ятниця
29
13:21

​На Житомирщині учні гімназії відмовляються харчуватися в їдальні

У гімназії селища міського типу Озерне, що входить до складу Новогуйвинської громади, учні відмовляються харчуватися в їдальні. Про це розповіла мама семикласниці Олена Дуброванова. За її словами, їжу для тих дітей, які харчуються безоплатно, дають несмачну та холодну, а у меню – лише гарнір та чай без цукру.

Олена Дуброванова розповіла кореспондентам Суспільного, що її донька Дар'я харчується в освітньому закладі безкоштовно, тому що має пільги – її тато – учасник бойових дій в зоні АТО. Жінка каже, що її дочка перестала ходити в шкільну їдальню, тому що їй огидно їсти те, що там дають:


"Чай холодний, без цукру, кашу ляпають як- небудь. Все несмачне, ані солоне, ані солодке, ніяке взагалі. Вона не може таке їсти".


В Озерненській гімназії навчається 600 школярів. 331 дитина отримує безкоштовне харчування. "Раніше на їжу цим учням гроші виділяли з районного бюджету, – каже директор Анатолій Власюк. – Договори з постачальниками призупинили, тому що у нас змінився засновник. Засновником зараз є Новогуйвінська селищна рада. На 1 січня залишилося мінімум продуктів. Тільки крупи: гречка, вівсянка. Продуктів м'ясних немає абсолютно, тому що вони закінчилися і постачальників зараз немає".


Олена Дуброванова зазначила, що дітей, батьки яких сплачують гроші за харчування, і раніше у школі годували краще, ніж пільговиків:


"Для платників подають і суп гороховий, і картопляне пюре з м'ясом, капусту і чай. Чому так розділяють дітей при харчуванні? Одним дають із м'ясом, іншим – без м'яса. Терти сирним продуктом ту вермішель і давати її холодну, злиплу – я взагалі цього не розумію".


Анатолій Власюк показав кореспондентам Суспільного список продуктів харчування, які є у закладі:


"Є рис, манка – залишилося 9 кілограмів, горох – 20 кілограмів. День, два і цих продуктів вже не буде. Відтак харчування не буде. Платне харчування залишиться, а безкоштовного для учнів 1-4 класів і пільговиків, навіть каші, не буде".


Заступник Новогуйвинського селищного голови Василь Стах пояснив, що через те, що змінився засновник цієї територіальної громади, передбачити запас продуктів не було можливості. Також закупити харчі завчасно завадила пандемія, а до Новогуйвинської громади входять 10 шкіл, – каже Василь Стах. – Майже тисяча учнів мають право на безкоштовне харчування. На одну дитину потрібно виділити 25 гривень на день. Аби забезпечити усіх, потрібно не менше 7 мільйонів гривень".


Василь Стах розповів, що вже складені вимоги до процедури торгів:


"Але це довгий процес, він триватиме місяць, півтора, якщо не буде судових оскаржень. Якщо будуть, тоді триватиме ця процедура ще довше. Тому ситуація об'єктивно патова".

Сторінки:
Нагору