КВІ
Четвер
25
04:46

​На Житомирщині в авто керівника мисливського клубу знайшли мертву козулю – протокол направили в суд

16 січня в Коростишівському районі в автівці керівника ТОВ "Мисливський клуб "Хантер" екологи знайшли тушу козулі – полювання на цих тварин наразі під забороною. На чоловіка склали адмінпротокол, котрий направили до суду. Штраф може скласти більше 30 тисяч гривень. Про це 19 січня на своїй сторінці в мережі Facebook повідомила Державна екологічна інспекція Поліського округу.

У коментарі Суспільному завідувачка сектору взаємодії з громадськістю та ЗМІ Державної екологічної інспекції Поліського округу Світлана Березенська розповіла, що екологи виявили в автівці чоловіка мертвого самця козулі європейської. Відповідно до чинного законодавства, полювання на цей вид тварин наразі перебуває під забороною.


Зі слів Світлани Березенської, чоловік з власної волі прийшов до екологічної інспекції і пояснив, що на козулю він не полював, а знайшов її мертвою в лісі і вирішив підібрати, щоб вивезти. При цьому чоловік надав ліцензію з дозволом на вполювання козулі протягом 16 січня.


На ліцензії стоїть штамп Житомирського обласного лісового та мисливського господарства. Завідувач сектору мисливського господарства цього управління Роман Логвінчук розповів Суспільному, що управління видає лише бланки ліцензій, а саму ліцензію, як таку, виписують вже у господарстві.


"Управління видає мисливським господарствам бланки ліцензій згідно лімітів добування, – каже Роман Логвинчук. – Ми ці бланки в себе реєструємо, а мисливця, число полювання, територію угідь та результат добування вписує саме мисливське господарство. Потім вони нам здають ці ліцензії і звіти по ним. Так чи інакше, але стаття 19 Закону України "Про мисливське господарство" передбачає певні строки полювання на ті чи інші види диких тварин. Кожне мисливське господарство створює наказ про сезон полювання у мисливських угіддях, які за ним закріплені. Відповідно до чинного законодавства, полювання на козулю – і на самця, і на самку – в січні заборонене. На самця козулі полювання дозволене з 1 травня по грудень включно, а на самицю – з 1 вересня до 31 грудня. Схоже, що людина, яка виписувала цю ліцензію, чи то від безграмотності це зробила, чи то наказу свого мисливського господарства не читала".


За даними сервісу YouControl, ТОВ "МК "Хантер" очолює Селюченко Олег Леонідович.


Зі слів Романа Логвінчука, безпосередній керівник мисливського клубу "Хантер" зарекомендував себе з позитивного боку. А чоловік, який очолює цей клуб зараз і в машині якого знайшли мертву козулю, лише виконує обов'язки керівника, поки той у лікарні.


"Скажу чесно: я здивувався, коли почув, що керівник мисливського клубу "Хантер" ніби як полював на козулю, – говорить Роман Логвінчук. – Там зразкове господарство – вони, до прикладу, завозили з Угорщини оленів і розселяли їх тут в угіддях, чим зараз дуже мало хто займається. Я передзвонив цьому керівникові, але замість нього відповіла його дружина, яка сказала, що він вже кілька днів у вкрай важкому стані лежить в лікарні з інсультом. Так склалося, що виконувач обов’язків цього керівника виявився якимось чи то безграмотним, чи то як – і виписав цю ліцензію".


Роман Логвінчук каже, що за такі дії передбачена адміністративна відповідальність. Штраф може скласти більше 30 тисяч гривень.


"Про це сказано в частині 4 статті 85 "Порушення правил використання об’єктів тваринного світу". В даному випадку йдеться про полювання на тварину у заборонений час. Штраф на посадових осіб складає від 90 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Тобто, якщо суд прийме таке рішення, то посадовцю, який допустив цю ситуацію, можуть виписати штраф у сумі від 1530 до 2550 гривень. Плюс – відшкодування збитків саме тому мисливському господарству, на території якого зафіксовано факт незаконного полювання. Згідно такс нарахування збитків, він має сплатити за рішенням суду або добровільно 32 тисячі гривень".

Вчора

Сторінки:
Нагору