БЕР
Четвер
28
23:12

​На Житомирщині заявляють про нестачу лікарів-епідеміологів: 80 % фахівців – люди пенсійного віку

В умовах пандемії коронавірусу в області заявляють про нестачу лікарів-епідеміологів: 80 % з наявних фахівців – люди пенсійного віку. Окрім того, наразі жоден з епідеміологів не проходить інтернатуру на Житомирщині.

Про це в ефірі "Українського радіо "Житомирська хвиля" сказав керівник Держпродспоживслужби в Житомирській області Олександр Шпита. За його словами, підготовка епідеміологів потребує змін і більшої уваги з боку профільного міністерства.


"Сьогодні дуже багато питань, які стосуються епідеміологічної ланки, яка теж є медичною, – говорить Олександр Шпита. – Зокрема, актуальною лишається проблема нестачі епідеміологів. На мою думку, Міністерство охорони здоров’я недостатньо працює над тим, щоб змінити політику з питань підготовки – і фактичної, і практичної – спеціалістів-епідеміологів та забезпечити ними регіони. Епідеміологи зараз вкрай потрібні, в тому числі, і в представництвах МОЗу на місцях – лабораторних центрах, центрах громадського здоров’я, лікувальних закладах. Минув майже рік з моменту початку епідемії, а станом на зараз жоден з епідеміологів не проходить інтернатуру в Житомирській області".


Олександр Шпита каже, що майже всі епідеміологи в області – це люди пенсійного віку.


"Я не знаю прізвищ спеціалістів, які за тими чи іншими направленнями МОЗу України чи управління охорони здоров’я сьогодні навчаються епідеміологічної справи, щоб завтра віддати себе служінню справі епідеміології на теренах Житомирщини. Усіх епідеміологів Житомирської області я можу перерахувати на пальцях однієї руки. 6-7 епідеміологів в лабораторному центрі – це ті люди, які сьогодні дійсно зайняті питаннями епідеміології, вони мають відповідний фах та спеціалізацію. Але 75-80% з них – це люди віком за 60 років", – зазначає Олександр Шпита.


Нагадаємо, раніше Суспільне повідомляло, що обласний лабораторний центр може припинити роботу, бо установі не затвердили та повернули кошторис із штатним розписом.

Сторінки:
Нагору