БЕР
Вівторок
19
13:36

​На Житомирщині жителі села Бистриївка мітингували проти закриття місцевої школи

3 березня на Житомирщині 50 жителів села Бистріївка Вчорайшенської громади колишнього Ружинського району мітингували проти закриття Бистріївської школи.

У Бистріївській загальноосвітній школі І-ІІ ступенів навчається 36 учнів. Жителька села Галина Хаба розповіла Суспільному, що батьки дітей вийшли на протест, тому що дізналися, що їхню школу планують закривати:


"Ми дізналися, що нашу школу хочуть закрити. Жодних спільних обговорень, жодних перемовин із батьками не вели, ніхто про це не знав. Ми поїхали у Вчорайше, вони приїхали сюди. Батьки проти закриття школи. На кожній сесії це питання піднімається без кінця, вони дратують дітей і батьків".


Очільниця батьківського комітету школи Анна Кратко каже, що батьки проти того аби їхніх дітей возили на навчання до іншого села:


"Довезення дітей неможливе, тому що вони не помістяться в один автобус і дорога є аварійною. Близько 20 кілометрів добирання. Діти живуть у селі розкидано, а по селу дітям також треба пройти 3-4 кілометри. І це є неможливо".


Житель села Бистріївка Леонід Голоденко говорить, що протестувальники готові до радикальних рішень:


"Ми будемо іти на радикальні методи, будемо приймати радикальні рішення, їхати у області і дороги перекриватимемо. Нехай вперед зроблять умови. Вони ще аргументують, що неякісна освіта і до Вчорайшого нас сватають, хай там зроблять нормальні умови. У нас нормальна освіта і тут, нас все влаштовує".


За словами вчительки Світлани Дорошенко, діти у Бистріївській школі отримують належний рівень знань:


"У першу чергу ми думаємо про своїх дітей. Їм буде погано, це буде дуже велике психологічне навантаження на дитину – цілий день бути відірваним від дому. Якщо виникнуть непередбачувані медичні ситуації, то директор має викликати батьків і вони мають прибути до школи, а якщо це буде у Вчорайше, то як вони прибудуть?"


Працівники школи та вчителі проти закриття навчального закладу, говорить директор Бистріївської школи Сергій Гнатюк:


"Позиція дирекції школи, як і усіх працівників школи, вчителів та молодшого медичного персоналу – ми категорично проти закриття. І вчителів, і персоналу вистачає. Матеріальне забезпечення достойне і ми можемо проводити навчальні заняття".


Староста села Василь Добрянський каже, школа закривається за поданням Вчорайшенської сільської ради:


"Школа закривається за поданням Вчорайшенської сільської ради. Їхній відділ освіти спирається на відповідні документи щодо реоганізації Бистріївської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів шляхом приєднання до Вчорайшенської школи. Моя позиція полягає в тому, що для того, аби закривати чи реорганізовувати школу потрібно виконати роботи із розвитку інфраструктури".


Голова Вчорайшенської територіальної громади Олександр Черешнюк каже, що в планах сільської ради реорганізувати три школи:


"Моніторимо питання щодо реорганізації трьох шкіл нашої громади. Критерієм є те, що у школі має бути якісне навчання та діти мають перебувати у соціумі. Крім того, економічна складова".

Вчора

Сторінки:
Нагору