КВІ
П'ятниця
19
18:58

​Новації використання касових апаратів ФОПами 2-4 груп обговорили на семінарі-нараді у Коростені

Семінар-нарада щодо використання реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку 2-4 груп відбувся 5 січня у Коростені.

Участь у заході взяли фахівці Головного управління ДПС у Житомирській області – Сергій Шевчук, заступник начальника відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту, та Роман Бойко, головний державний інспектор відділу обліку платників та об’єктів оподаткування, реєстрації за окремими видами податків, ведення реєстрів управління електронних сервісів.


Під час семінару податківці пояснили новації запровадження РРО, а саме: щодо відповідальності за порушення у сфері їх використання та етапів впровадження РРО підприємцями – платниками єдиного податку; надали покрокова інструкцію реєстрації класичного й програмного реєстратора розрахункових операцій.


Сергій Шевчук нагадав учасникам семінару-наради, що з 1 січня 2022 року набрали чинності зміни в законодавстві в частині застосування РРО/ПРРО платниками єдиного податку 2-4 груп.


«Не застосовувати класичний чи програмний РРО можуть платники 1 групи. Для 2-4 груп він є обов’язковим, окрім тих суб’єктів господарювання, що здійснюють роздрібну торгівлю на території села, але за умови що такі ФОПи використовують Рахункову книгу й Книгу обліку розрахункових операцій. Водночас таке виключення не поширюється на суб’єкти господарювання, що провадять діяльність на території села, однак: здійснюють роздрібну торгівлю в торговельному об’єкті, де також здійснюється торгівля підакцизними товарами; здійснюють торгівлю через Інтернет; сільськими радами та радами ОТГ прийнято рішення про обов’язкове застосування на території села РРО/ПРРО», – зазначив Сергій Шевчук.


Фахівець також звернув увагу, що облік товарних запасів зобов’язані вести ті фізичні особи – підприємці, у тому числі платники єдиного податку, які належать до ризикових видів діяльності (продаж технічно складної побутової техніки, лікарських засобів та ювелірних виробів тощо).


«Низку переваг має програмний РРО – його можна безкоштовно завантажити на офіційному вебпорталі Державної податкової служби України, встановити на будь-який електронний пристрій на кшталт смартфона чи комп’ютера що працює як на Android, так і на Windows, а усі звіти надходитимуть до контролюючого органу автоматично. Таким чином використання програмного реєстратора розрахункових операцій значно полегшує ведення бізнесу. Відповіді на питання щодо його завантаження, реєстрації тощо можна знайти на офіційному вебпорталі Державної податкової служби у Банері «Програмний РРО», зокрема у розділі «Відеоуроки», – наголосив Роман Бойко.


Якщо ФОП вирішила використовувати класичний РРО, то для цього необхідно звернутись до Центру сервісного обслуговування, укласти з ними договір. Наступний крок – це реєстрація касового апарата в органах податкової служби. Після цього РРО вводиться в експлуатацію та власне встановлюється.

Сторінки:
Нагору