КВІ
П'ятниця
19
12:15

​Сидір Кізін: Олег Ольжич ‒ великий українець, символ одвічної боротьби України із зовнішнім ворогом

21 липня 2018 року виповнюється 111 років з дня народження видатного житомирця, визначного діяча національно-визвольного руху, вченого-археолога, блискучого поета Олега Кандиби-Ольжича ‒ людини-символу української нації. Його слова «Держава не твориться в будучині. Держава будується нині…», викарбувані в пам'яті народу, зараз звучать особливо застережливо й пророчо, як і на початку боротьби України за незалежність.

Коротке життя Олега Ольжича вартує не однієї книги чи телестрічки, адже трагічна доля націоналіста стала символом одвічної боротьби України із зовнішнім ворогом і внутрішнім.


Ще змалку він відрізнявся особливими здібностями, міг би мати блискуче майбутнє вченого-археолога. Проте йому не судилося стати науковцем величезного масштабу. Адже свою кар'єру Ольжич присвятив національній революції, поклавши усі свої можливі визнання на її вівтар.


Доля обрала його для іншого - для боротьби за свободу України. Із молодих літ Олег Ольжич став учасником українського націоналістичного руху, виконував ряд відповідальних завдань Проводу Українських Націоналістів, згодом очолював культурно-освітню референтуру ОУН. А з 1944 року - посаду голови Проводу Українських Націоналістів.


І всі ми знаємо, що трапилось з такими ж, як він, відданими національній ідеї. В лютому 1942 року вони були розстріляні нацистами у Бабиному Яру. Самого ж Ольжича заарештувало гестапо в травні 1944, два тижні катуючи у концтаборі Заксенхаузен, де від тортур він і загинув.


Олег Кандиба-Ольжич ‒ великий українець, який націю ставив вище власних інтересів і фанатично вірив у перемогу навіть тоді, коли вона була лиш маревом.


Житомирці пишаються тим, що нарешті в жовтні минулого року в нашому місті відкрили пам'ятник герою. Ми доклали максимум зусиль, аби Ольжич повернувся в місто, де з'явився на світ і зростав.


Кожен свідомий житомирець має знати своїх земляків-героїв, особливо Олега Ольжича, який зміцнював і гартував характер українців, бо щодуху прагнув, аби український народ мав залізний характер.

Вчора

Сторінки:
Нагору