КВІ
Субота
20
02:16

​Олег Держанівський: Основною причиною виникнення пожеж в екосистемах залишається людський фактор

Таку думку висловив заступник начальника Управління ДСНС України у Житомирській області Олег Держанівський під час онлайн круглого столу на тему «Розвиток міжвідомчої координації для моніторингу, запобігання та боротьби з лісовими пожежами». Такий захід пройшов сьогодні у веб-режимі за участі представників двох областей: Житомирської та Луганської. Організаторами заходу стали Луганська обласна державна адміністрація та Проєкт USAID «Економічна підтримка Східної України».

Фахівці обговорили особливості ліквідації минулорічних лісових пожеж в обох областях та обмінялися думками стосовно запобігання подібних загорянь у майбутньому.


Від Житомирщини до круглого столу також долучилися заступник голови обласної держадміністрації Віктор Градівський, начальник Управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації Олександр Кондратюк та начальник Управління з питань цивільного захисту населення та оборонної роботи обласної держадміністрації Сергій Безносюк. Лісівників представляли: начальник відділу лісового господарства, охорони та захисту лісу Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Валентин Венгерчук та головний лісничий Житомирського обласного комунального агролісогосподарського підприємства «Житомироблагроліс» Житомирської обласної ради Василь Савченко. Крім того, онлайн підключилися Овруцький міський голова Іван Коруд та Народицький – Лідія Бученко.


Під час зібрання спікери нагадали, що навесні та влітку минулого 2020 року Житомирщина і Луганщина суттєво постраждала від лісових і торф’яних пожеж. Загалом, минулоріч, на Житомирщині виникло 1939 пожеж в екосистемах, загальною площею більше 46 тис. га, із них: у лісових масивах – 503 пожежі, на торфовищах – 51, на відкритих ділянках місцевості – 1385. Рятувальники області 213 разів залучалися на гасіння пожеж в екосистемах. На жаль, 4 людини загинули через палаючі залишки сухої рослинності. Наймасштабнішими загоряннями, які переросли у надзвичайні ситуації, були лісові та торф’яні пожежі, що виникли у квітні-травні 2020 року на території Народицького, Овруцького та Олевського районів області. До їх ліквідації, крім пожежно-рятувальних підрозділів Управління додатково залучалися сили і засоби ДСНС України із 10 областей нашої держави.


– Основною причиною виникнення пожеж в екосистемах, зокрема, в лісових масивах, на нашу думку, залишається людський фактор, а саме – порушення вимог пожежної безпеки під час перебування в лісах, у місцях відпочинку громадян, під час проведення сільськогосподарських та сезонних робіт, а також підпали, – зауважив заступник начальника Управління ДСНС України у Житомирській області Олег Держанівський.


Також він зазначив, що враховуючи наслідки минулорічних пожеж у Житомирській та Луганській областях, де вогнем були знищені десятки житлових будинків та гинули люди, Управлінням ДСНС в області визначено 248 населених пунктів та 47 інфраструктурних об’єктів, які знаходяться на територіях лісових масивів або межують з ними, ризикуючи постраждати від лісових пожеж.

Досвід, який отримали учасники ліквідації минулорічних лісових пожеж – неоціненний. Саме тому, обмінюючись ним з колегами, можливо ефективно діяти для запобігання подібному стихійному лиху. Запобігти завжди легше, ніж потім ліквідовувати наслідки. Належна міжвідомча координація і взаємодія місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, територіальних представництв центральних органів виконавчої влади, спільні зусилля лісової охорони, підрозділів ДСНС та громадськості можуть стати запорукою для запобігання та зменшення кількості лісових пожеж і матеріальних збитків від них.

Вчора

Сторінки:
Нагору