КВІ
Середа
24
22:37

​Поліцейські підрозділів превенції Житомирщини виявили понад 40 фактів незаконного вирощування нарковмісних рослин

За час оперативно-профілактичних заходів, які розпочалися у травні, поліцейські вилучили з присадибних ділянок жителів області понад 6 тисяч рослин снодійного маку та конопель.

Заходи поліції, що триватимуть до середини вересня, спрямовані на виявлення та знищення незаконних посівів нарковмісних рослин, документування злочинної діяльності та осіб, причетних до неї, а також фактів порушення чинного законодавства суб’єктами, які займаються легальним культивуванням нарковмісних рослинних культур.


Як повідомив начальник Управління превентивної діяльності ГУНП області Віталій Магалецький, роботу щодо виявлення таких правопорушень щодоби проводять близько 300 поліцейських: дільничні та офіцери громад, інспектори підрозділів реагування патрульної поліції, дозвільної системи та ювенальної превенції. За час профілактичних заходів вони обстежили 557 сільськогосподарських підприємств та понад 4,7 тисячі приватних присадибних ділянок.


У результаті поліцейські виявили 41 факт незаконних посівів, де громадяни виростили понад 5 тисяч рослин маку та більш як 1,1 тисячі рослин конопель. У 7 кримінальних провадженнях, що були розпочаті за ст. 310 (Посів або вирощування снотворного маку чи конопель) КК України, досудові розслідування вже закінчені та обвинувальні висновки скеровані до суду.


Правоохоронці нагадують жителям області про існування визначених законодавством обмежень, що стосуються посіву снодійного маку та конопель. За їх порушення передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність.


Так, незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку в кількості до 100 рослин або конопель у кількості до 10 рослин, - караються штрафом від 18 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ст. 106-1 КУпАП).


Посів або вирощування маку в кількості від 100 до 500 рослин або конопель від 10 до 50 розцінюється вже як кримінальне діяння, за яке передбачено, в тому числі й піврічний арешт або обмеження волі строком до 3 років. Повторне таке правопорушення, або вирощування більшої кількості заборонених рослин може обернутися вже ув’язненням на строк від 3 до 7 років (ст. 310 ККУ).

Сторінки:
Нагору