КВІ
П'ятниця
19
10:11

Прикордонники застерігають – порушення прикордонного режиму тягне за собою адміністративну відповідальність

У зв’язку з активним проведенням полювання, лісозаготівельних та інших робіт неподалік державного кордону прикордонники Житомирського загону нагадують громадянам про обов’язкове дотримання та беззаперечне виконання законодавства України з прикордонних питань.

Усі питання встановлення режимних заходів у прикордонній смузі та контрольованому прикордонному районі, які регламентують відповідно до законодавства правила в'їзду, тимчасового перебування, проживання, пересування громадян України та інших осіб, провадження робіт, обліку та тримання на пристанях, причалах, базах для стоянки і в пунктах базування маломірних суден, інших засобів, що не є суднами, але пристосовані для переміщення на них людей по воді, визначаються положенням про прикордонний режим затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27 липня 1998 р. N 1147


Відповідно до даної постанови Уряду визначено, що громадяни України, іноземці та особи без громадянства в'їжджають у прикордонну смугу та контрольований прикордонний район, перебувають, проживають або пересуваються в їх межах на підставі документів, що посвідчують їх особу, крім того, іноземці та особи без громадянства повинні мати документи, які підтверджують законність їх перебування на території України. Вказані особи, зобов'язані пред'являти відповідні документи на вимогу уповноважених осіб Державної прикордонної служби.


Крім того, водії на вимогу прикордонників повинні зупиняти транспортні засоби, подавати для перевірки документи, що посвідчують особу водія і пасажирів та реєстраційний документ на транспортний засіб, а також дати можливість оглянути транспортний засіб і перевірити номери його агрегатів.


Авіаційні роботи, будь-яке будівництво, вирубка лісу, водокористування, геологічні, дорожні та інші дослідження в межах прикордонної смуги, а також гідротехнічні, землевпорядні, меліоративні та інші роботи, пов’язані із зміною водного режиму прикордонних річок, озер та інших водойм, відео-, кіно- та фотознімання місцевості, туристичні подорожі і стрибки з усіх видів парашутів проводяться після інформування органу охорони державного кордону Держприкордонслужби, у зоні відповідальності якого провадиться така діяльність, із зазначенням початку і строку її провадження, прізвища, імені та по батькові осіб, що провадитимуть діяльність. Інформування здійснюється письмово не пізніше ніж за 24 години до початку провадження такої діяльності, зокрема за допомогою факсимільного зв’язку або електронної пошти.


Керівники підприємств, установ і організацій будь-якої форми власності зобов'язані забезпечити дотримання вимог прикордонного режиму підлеглими їм працівниками, які виконують роботи у прикордонній смузі та контрольованому прикордонному районі, включаючи тих, що проводять у них роботи за договором, та інформування відповідних підрозділів ДПСУ.


Полювання у прикордонній смузі здійснюється з обов’язковим інформуванням розпорядником полювання або особисто мисливцем органів або підрозділів Державної прикордонної служби, в межах відповідальності яких буде проводитися полювання. У смузі місцевості між лінією державного кордону та лінією прикордонних інженерних споруд полювання забороняється.


Облік маломірних суден, інших плавзасобів у прикордонній смузі та контрольованому прикордонному районі ведеться адміністрацією об’єктів базування у порядку, встановленому обласною державною адміністрацією про що у реєстраційних документах ставиться спеціальна позначка. Після реєстрації в установленому порядку маломірні судна, інші плавзасоби приписуються до об’єктів базування, беруться на облік в місцях базування. Протягом 24 годин з часу прибуття у прикордонну смугу або контрольований прикордонний район власники повинні взяти маломірні судна, інші плавзасоби, на облік в адміністрації найближчого об’єкта базування в порядку, про що адміністрації об’єктів базування або місць базування письмово інформують протягом 24 годин після взяття на облік, зокрема за допомогою факсимільного зв’язку або електронної пошти, підрозділи Державної прикордонної служби у зоні відповідальності яких перебуває відповідний об’єкт базування, місце базування.


Щодо охорони зони відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення, зазначаємо, що будь-яка діяльність в Чорнобильській зоні здійснюється з дозволу підрозділів Національної поліції з охорони зони ЧАЕС. В’їзд і виїзд, вхід та вихід в зону здійснюється лише в пунктах контролю. Несанкціоноване порушення вимог режиму радіаційної безпеки в місцевості, що зазнала радіоактивного забруднення не допускається.


В разі порушення зазначених вимог вині особи будуть притягнуті до відповідальності згідно з чинним законодавством України.


Держприкордонслужба України – прозора організація, що відкрита для взаємодії та діалогу з громадою та усіма зацікавленими сторонами. Тому в разі виникнення питань прикордонної спрямованості, потреби в роз’ясненні законодавчих норм, або бажанні повідомити про правопорушення звертайтесь за адресою: 10025, м. Житомир, вул. Промислова, 5, тел.(факс) (0412) 48-28-44, (0412) 42-84-39, e-mail: gitomir_zagin@dpsu.gov.ua

Вчора

Сторінки:
Нагору