КВІ
Четвер
25
14:22

​Прогнози погоди житомирських метеорологів справджуються на 96-97%.

23 березня – Всесвітній метеорологічний день. Житомирські метеорологи розповідають, що їхні прогнози погоди зазвичай справджуються на 96-97% при європейській нормі у 85%.

Про це Суспільному розповів начальник Житомирського обласного центру гідрометеорології Володимир Войтович. За його словами, до жартів людей про помилки синоптиків у Центрі ставляться з гумором.


"Прогноз погоди наші фахівці складають на другу-третю добу і на третю-п'яту, – каже Володимир Войтович. – В принципі, правдивість наших прогнозів становить 96-97% при європейській нормі у 85%".


Будь-який прогноз погоди починається із спостережного майданчика, розповідає керівниця метеостанції "Житомир" Валентина Гарбачук. Там фіксують основні природні показники – вологість, тиск та температуру повітря. Кожні три години метеорологи записують ці дані.


"Ми вже використовуємо більш сучасні прилади – цифрові. Тобто на заміну барометру вже є цифровий прилад, М-63 – це прилад для вимірювання швидкості вітру, у нас вже йому на заміну є сучасний прилад "Марк". Температуру на поверхні ґрунту теж вимірюємо за допомогою електронних датчиків. Ми вже на 50%, можна сказати, перейшли на сучасне обладнання", – говорить Валентина Гарбачук.


Далі інформація з майданчика опиняється на комп'ютерах, де дані спостережень кодують та передають до Укргідрометеоцентру. Там на основі даних з кожної метеостанції України і формують прогноз погоди.


"Беремо показники ґрунту, показники температури повітря, далі йдемо сюди, аналізуємо інформацію, записуємо, кодуємо і вже у вигляді коду передаємо на Київ", – каже технік-метеоролог Тетяна Бегерська.

Вчора

Сторінки:
Нагору