БЕР
Четвер
28
17:10

Ірина Ярмоленко: Раджу егоцентричним керівникам дослухатися до світових трендів

​Будучи членом Всеукраїнської асоціації із паблік рілейшнс (UAPR), отримала в користування цікаву презентацію. Від сьогодні планую серій публікацій. Зокрема, темою сьогоднішньої обрала - "Мачо відходять в минуле". Мова йде не про дискотеки та кафе, а про державний сектор, політику, бізнес.

Так відповідно соціологічних данних(опитали 25 тисяч респондентів на 5 континентах в 10ти країнах протягом 5 років) нині відбувається криза лідерства. Тобто наразі значення слова "лідер" деформується. І нині коли говорять слово "лідер" у нашій підсвідомості це вже викликає інше значення, ніж 10 років тому.


Якщо колись це був вертикальний стиль управління і ми розуміли під цим терміном "мачо", зірку, селебрітіс, яка спускає рішення згори до низу і посада "цієї зірки" має значення , то на разі цінується як раз горизонтальний стиль та ситуативне лідерство:
- лідер виникає спонтанно, в залежності від конкретного завдання ;
- найкраще рішення приймається колегіально;
- посада немає значення.

Що ж ми маємо на практиці в державному секторі, органах місцевого самоврядування ?

Картинка тут незмінна з часів радянського минулого: "Ти керівник -я дурак".


В цих органах надалі продовжується утиск будь-якого прояву етузіазму, таланту, здібностей. Будь-який прояв ініціативи часто керівником сприймається як наступ на його посаду. Спілкування відбувається лише за вертикальним принципом "начальник-навчальник", але жодним чином не допускається "керівник з одного відділу - підлеглий з іншого відділу", навіть якщо в нього цікаві та раціональні ідеї.


Так працюючи в управлінні по зв'язках з громадськістю півроку (на щастя, той час минув давно) все це вдалося відчути на власній шкірі.


Протягом півроку я намагалася оновити сайт мерії (щоб ви розуміли новий дизайн вже був куплений попередньою владою за 50 тисяч гривень), мене відправляли з кабінету в кабінет і посилалися на те, аби прийшов мій керівник.


Вже пройшло 2роки, як я там не працюю. Вже пройшло 4роки, як минула команда витратила гроші платників податків на сайт, а в меріі досі висить сайт з часів Динозаврів. Він не має відповідної системи захисту, і його легко "взломати". Пригадайте з часів Майдану.


А ще управління продовжує працювати в режимі - дві-три новини вдень. В той час, як інформація має бути в режими он-лайн. І про це я також говорила 2 роки тому. Про роботу з депутатами управління взагалі мова не йде.


Отож, говорю і пишу не лише лише про теорію, але й реальну практику. І раджу егоцентричним керівникам дослухатися до світових трендів, бо лідери тепер інші...

Сторінки:
Нагору