БЕР
П'ятниця
29
11:38

​Скульптор з Житомирщини робить фігури з пінопласту за власною технологією

Скульптор з Коростишева Віталій Рожик робить фігури з пінопласту за власною технологією. Експериментувати з цим матеріалом він почав п’ять років тому і за цей час зробив більше двох десятків пінопластових скульптур.

Кореспонденти Суспільного побували у майстерні Віталія Рожика, котрий за 40 років виготовив більше 700 скульптур з каменю. Митець каже, що постійно перебуває у пошуку нових ідей та технологій.


"Я віднайшов таку технологію, за якою скульптура з пінопласту може десятки років простояти неушкодженою. Треба вкрити її спеціальними розчинами – завдяки цьому вона не боятиметься атмосферних опадів", – розповів Віталій Рожик.


За його словами, робити такі скульптури легше та цікавіше, ніж глиняні та гранітні, адже пінопласт є легким матеріалом, котрий дозволяє імпровізувати під час творчого процесу.


"Я легко її піднімаю, – каже скульптор. – Один такий пінопластовий куб важить близько 35 кілограмів. На цих качок пішло два пінопластових куби".


Чотириметрова композиція з качками, про яку говорить Віталій Рожик, це його нова робота, над якою він зараз працює.


"Спочатку я створив невеликий ескіз, а далі вже почав працювати за ним, вирізаючи фігури в збільшеному вигляді. За моїм задумом – це пара. Самка висиджує яйця, а самець стоїть поруч і охороняє її, аби вона відчувала себе у безпеці. Вони люблять одне одного. Вона розуміє, що він захищає її. Ось така композиція", – розповідає скульптор, показуючи кореспондентам Суспільного своє нове творіння.


В роботі Віталій Рожик, окрім пінопласту, використовує також монтажну піну. Каже, що з неї набирає форму. Коли піна за три-чотири години застигає, тоді вже можна починати обробку фігури.


Завершити роботу над новою композицією Віталій Рожик, з його слів, планує до кінця січня, аби потім встановити її на території Коростишівського парку культури і відпочинку.


"Ці качки, які живуть і розмножуються на острівцях на озері у парку, і надихнули мене створити дану композицію, котра стоятиме на одному з острівців. Це буде фігура, яка символізує любов", – розповідає Віталій Рожик.


У Коростишеві є 70 скульптур, виготовлених майстром – переважно це роботи з граніту, але є і одна нова пінопластова фігура – тигр, котрий робить стрибок.


"Супер, – говорить відвідувачка парку Галина Василівна. – Я тут вперше гуляю, але як тільки помітила скульптуру тигра, то одразу пішла прямо до неї".


"Тигр сподобався багатьом людям, – каже Віталій Рожик. – І я сподіваюся, що цей символічний стрибок, в якому я його зробив, буде своєрідним стимулом цього року для розвитку нашого парку".

Вчора

Сторінки:
Нагору