БЕР
Четвер
28
19:59

​Слідчі поліції завершили досудове розслідування махінацій житомирських «благодійників» під час війни

Днями правоохоронці скерували до суду матеріали обвинувачення стосовно засновника фонду та його спільника, викритих у низці протиправних дій під виглядом благодійництва. Обом інкримінують торгівлю мілітарними товарами з гуманітарної допомоги нашим захисникам, а очільнику організації додатково – підмогу в оплатній втечі чоловіка за кордон і службове підроблення.

Викриття налагодженої схеми провели слідчі СУ Головного управління Нацполіції в області спільно із оперативниками Управління стратегічних розслідувань ДСР НПУ та співробітниками УСБУ регіону під процесуальним керівництвом обласної прокуратури наприкінці червня цього року.


Тоді у Житомирі правоохоронці затримали підозрюваного у торгівлі гуманітарною допомогою для українських військових – 23-річного засновника благодійного фонду. Молодик якраз продав цілу партію товарів мілітарного призначення (квадрокоптер, тактичні рукавиці, наколінники, турнікети та ін.).


У ході кримінального провадження слідчі провели низку необхідних процесуальних заходів. Серед іншого зібрали докази причетності до сталої схеми з чималими прибутками 21-річного спільника затриманого «благодійника». Як було встановлено слідством, лише за період у кілька тижнів червня фігуранти зуміли продати зацікавленим особам мілітарні товари, отримані як гуманітарну допомогу і в країні, і з-за кордону, виручивши майже мільйон гривень особистого прибутку.


У подальшому під час досудового розслідування слідчі поліції та оперативники УСБУ в області викрили молодика у ще одному «благодійному» діянні. Як з’ясувалось, на початку червня голова фонду, знаючи про бажання 36-річного житомирянина будь-що залишити межі України, допоміг йому у реалізації намірів за винагороду у 1000 доларів США. Для цього чоловіка було включено до списку водіїв благодійної організації, які вирушили за гуманітарною допомогою за кордон.


Відтак після встановлення обставин протиправних діянь і за результатами необхідних слідчих заходів обом фігурантам було оголошено про підозри у кримінальних діяннях. Днями правоохоронці завершили їх досудове розслідування.


Відтак обидва «благодійника» обвинувачуються у продажі товарів (предметів) гуманітарної допомоги, з метою отримання прибутку, вчиненому у значному розмірі за попередньою змовою групою осіб під час воєнного стану (ч. 3 ст. 201-2 КК України). За це чинне законодавство передбачає покарання у вигляді ув’язнення на строк до 7 років.


23-річний засновник організації також відповідатиме за сприяння в оплатному незаконному переправленні особи через державний кордон України (ч. 3 ст. 332 КК України) та складанні та видачі службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів (ч. 1 ст. 366 КК України). Відтак за сукупністю протиправних діянь обвинуваченому може загрожувати від 7 до 9 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років з конфіскацією майна.

Сторінки:
Нагору