КВІ
П'ятниця
19
04:26

​У Мирополі на Житомирщині встановлять енергетичний комплекс із виготовлення біогазу та будівельної плитки

У селищі міського типу Миропіль сміттєпереробний завод не будуватимуть – натомість встановлять енергетичний комплекс із виготовлення біогазу та будівельної плитки.

Про це Суспільному розповів керівник підприємства "Мінерал 2013" Віктор Кондратюк. За його словами, ідею побудувати сміттєпереробний завод на громадських слуханнях не підтримали жителі Миропільської громади.


"Побачивши екологічну проблему зі сміттям в Україні, ми вирішили боротися з цими екологічними проблемами, утримувати дохідне підприємство і взагалі покращувати екологію, – каже Віктор Кондратюк. – Селищний голова ініціював громадські слухання. Як мені стало зрозуміло, дане питання люди зараз не розуміють і не розуміють, в тому числі, те, що сміттєпереробка – це серйозно, і це треба робити, бо накопичення збільшується в геометричний прогресії".


Житель Мирополя Олексій Абалмасов каже, що наразі в громаді усі відходи звозять на несанкціоновані сміттєзвалища.


"Туди звозить сміття вся громада. Не тільки Миропіль, а і Печанівка, Колодяжне, Дертка, тобто всі навколишні села", – розповів Олексій Абалмасов.


Сміттєпереробний завод у Мирополі не будуватимуть – натомість встановлять лінію з виробництва полімер-піщаної плитки, яку виготовляють із вторинної сировини. Таке виробництво не шкідливе для екології, каже Віктор Кондратюк.


"Вторинна сировина, а саме відходи полімерів, буде складати близько 35% . Решта – відходи будівельних матеріалів. У плитці може бути використаний як пісок, так і гранітний відсів", – говорить Кондратюк.


Ще одним напрямком роботи підприємства буде виробництво біогазу, який є видом альтернативної енергетики.


"Біоенергетика – це також вторинна сировина, яка змішується з органічними відходами, а саме щепою та відходами з дерева, – говорить керівник підприємства. – Вони змішуються і виробляється біогаз, який використовують для виробництва електричної енергії".


Обладнання розробили українські виробники, тому керівництво підприємства планує, що собівартість енергетичної продукції буде нижчою.


"Газифікація відходів дає можливість громадам бути енергонезалежними, – каже розробник обладнання Сергій Мельник. – Можна буде переробляти як тверді побутові відходи, так і відходи біомаси й отримувати при цьому енергетичні продукти. Собівартість електроенергії становить 80 копійок, а теплова енергія – взагалі безкоштовна".


Наразі на території та у цехах колишнього силікатного заводу проводять підготовчі роботи, після яких встановлять необхідне обладнання, а на території підприємства, яка межує з селищем, розмістять теплиці.

Вчора

Сторінки:
Нагору