КВІ
Субота
20
14:00

​У селищі на Житомирщині жителі двох гуртожитків платять за електрику за комерційним тарифом

Жителі двох гуртожитків в смт Озерне платять за електрику за комерційним тарифом – більше 3 гривень за кіловат. Обслуговуюча компанія встановила людям комерційний тариф, який вдвічі вищий за тариф для населення.

Люди кажуть, електрика для них – єдиний вихід приготувати їжу та прийняти душ, адже газу у будинках немає, отож у січні платіжки за електроенергію змусили більше пів сотні сімей почати розбиратися у ситуації.


У родині Катерини Гарбуз четверо людей. На кухні стоїть плита, мікрохвильова піч, електрочайник та мультиварка. Їжу готують лише на електриці.


"Потрібно приготувати і першу, і другу страву, і щось до чаю, – розповідає Катерина. – Діти полюбляють печене, відповідно, це все готується вдома, а не купується. Приготувати перше і друге – ви ж розумієте – на це йде дві години – і дві години ця плита працює, плюс ще духовка. Щоб приготувати перше і друге, я використовую щонайменше чотири кіловати, відповідно, це гривень 15-20".


Така ж ситуація і в більше пів сотні інших родин, які живуть у гуртожитках. В середньому, одна квартира використовує більше 300 кіловат на місяць. Мешканка гуртожитку Лариса Устроєва каже, що намагається економити електрику, проте січневі платіжки за тарифом, який застосовують для підприємств, а не для населення, все одно непідйомні для простої родини.


"Єдиний варіант приготувати їжу – лише електрика, духовка, мультиварка. В мене індукційна плита, яка дозволяє економити електроенергію. Я навіть замінила електрочайник термопотом, тому що він бере не 2200, а 800 ват електроенергії", – розповідає Лариса.


Мешканці гуртожитків кажуть, ще минулого року платили за електрику по 90 копійок – за тарифом для населення. Кілька днів тому отримали платіжки із тарифом для промислових підприємств, який більш ніж втричі вищий. Окрім того, жодної пільги у платіжках не врахували, тоді як пільговиків у гуртожитках – більшість.


Лариса Устроєва каже, що за використані 300 кіловат у грудні заплатила 363 гривні 60 копійок, а за січень за той самий використаний об'єм – 1100 гривень.


Разом із жителями гуртожитків кореспонденти Суспільного пішли до управителя будинків КП "Озерне". Начальник КП "Озерне" Володимир Фофанов розповів, що у мешканців гуртожитків немає індивідуальних договорів та рахунків з енергопостачальною компанією, отож, люди споживають електрику, яку закуповує підприємство для власних потреб за комерційним тарифом.


"Відповідно до Закону "Про публічні закупівлі", юридична особа має пройти тендер і закупити електроенергію, що ми і зробити – оголосили тендер, закупили електроенергію і вийшла ось така ціна, яку ми сьогодні маємо, – каже Володимир Фофанов. – Але ми не можемо закупати електроенергію і ділити її окремо на гуртожиток по меншій ціні, окремо для котельні, окремо для водостанції – ми закупаємо один товар – електроенергію".


Зазначимо, що в понеділок запланована зустріч мешканців будинків, Новогуйвинської селищної ради та представників КП "Озерне", де обговорять механізми та ухвалять рішення щодо переведення мешканців на індивідуальні договори.

Вчора

Сторінки:
Нагору