БЕР
П'ятниця
29
14:42

​У Житомирі мама відмовилася від новонародженої дівчинки. Бо у немовляти вада серця

Дівчинка, від якої відмовилися батьки відразу після народження, більше місяця перебуває у відділенні постінтенсивного догляду та виходжування новонароджених обласного перинатального центру. Про це розповіла завідувачка відділення Майя Смоляр.

За її словами, зазвичай, дітей, від яких відмовляються батьки, через тиждень переводять до відділень педіатрії за місцем проживання або в обласну дитячу лікарню. Але на період карантину дітей залишають там, де вони народилися. Ця дівчинка народилася 3-го березня в обласному перинатальному центрі, від якої відразу після народження відмовилися батьки.


Завідувачка відділеням постінтенсивного догляду та виходжування новонароджених обласного перинатального центру Майя Смоляр: "Дитинка народилася з двійні. Здорову дитину мама забрала, а від цієї дівчинки відмовилася, бо дитинка має ваду серця. Мама сказала, що дитинка хвора, і їй немає за що лікувати. Так, у дитинки є вада серця, але ця вада не критична. На сьогодні, операції, які проводяться на серці, безоплатні. І дитинку можна прооперувати і на майбутнє у неї є великі шанси залишитися здоровою дитиною. Ця дитина у нас перебуває упродовж місяця. Вона має гарну масу тіла. Вона себе добре почуває. Ми її возили на консультацію в Київ. Там сказали, що нічого такого, щоб потребувало серйозного лікування, на сьогодні немає. Хірургічного втручання вона поки не потребує. Сьогодні карантин, і тому цю дитину не можна нікуди подіти".


Чому дівчинці доведеться упродовж певного часу перебувати у центрі і яка сьогодні ситуація в області з дітьми, від яких відмовилися батьки, розповів під час брифінгу керівник обласного управління здоров’я Микола Скслик:


Микола Суслик: "Діти, від яких відмовляються батьки, перші 7-10 днів, перебувають у пологових будинках. І при задовільному стані далі їх переводяться до відділень педіатрії або за місцем проживання і народження. Або в обласну дитячу лікарню. Сьогодні у нас будинки дитини, які могли б приймати таких дітей, на жаль, перезавантажені повністю, на 100 %".


Враховуючи те, що до кінця карантину дівчинці доведеться перебувати у центрі, за нею доглядатимуть медичні працівники, розповіла Майя Смоляр. За її словами, їжею та одягом дитина повністю забезпечена:


Майя Смоляр: "Одяг ми використовуємо той, що є у пакунку малюка. Ми забрали цей пакунок у мами, коли вона сказала, що відмовляється від дитини. Допомагають з одягом благодійники. А це ті батьки, які виписалися раніше. Дитинка підросла, і цей одяг їм не потрібен, тому вони віддають нам. З їжею на сьогодні теж все добре. Допомагають перинатальний центр і певні фірми, які займаються харчуванням. І ми робимо так, щоб вистачало всього. Але от підгузки. У пакунку малюка є певна кількість, але їх вистачає на місяць- півтора. І якщо нам хтось принесе підгузки для дитини, яка важить 3 кілограми, ми будемо раді. Бо дітки у нас доглянуті".

Сторінки:
Нагору