БЕР
Четвер
28
18:29

​У Житомирі на 2 дні вимкнуть водопостачання

4 та 5 липня Житомирводоканал вимкне водопостачання, щоб замінити засувки на магістральному трубопроводі і почати реконструкцію насосної станції та будівництво станції очистки води.

Про це Суспільному розповів директор КП "Житомирводоканал" Андрій Нікітін. За його словами, роботи ведуться за гроші Світового банку реконструкції та розвитку. Завершити їх планують до квітня 2021 року.


Директор компанії-підрядника Володимир Бондарь каже, що робітники зараз працюють відразу на кількох об'єктах очисних споруд каналізації. Частина робіт на спорудах виконана на 90 відсотків. Реконструйована очисна станція дозволить автоматизувати процес очистки стічних вод та значно покращити якість води, яка йтиме в річку Тетерів. Для будівництва використовують спеціальний стійкий до корозії бетон.


"Цей бетон вважається абсолютно сульфатостійким, тобто він не іржавіє. Термін експлуатації 50 років, але може служити і 100 років. Кращого бетону для даної ситуації ще не придумали", – каже Володимир Бондарь.


Начальник очисних споруд каналізації Яків Розенцвайг розповів, що після реконструкції система очистки буде автоматизована:


"Стан старих решіток такий, що люди мають працювати руками – така схема. Все, що решітки затримали, люди руками, лопатами, відрами виносять в контейнери. Нова решітка повністю автоматизована. За решітками стоїть ущільнювач, є барабанні щити для піску. Руками люди не працюватимуть".


Окрім реконструкції очисних споруд каналізації, Житомирводоканал розпочинає реконструкцію насосної станції другого підйому. Після того, як нове обладнання встановлять, споживання електроенергії водоканалом має зменшитися щонайменше у два рази, каже директор підприємства Андрій Нікітін. За його словами, незабаром почнуть будівництво нової станції очистки питної води. На нових очисних спорудах впровадять сучасну технологію очистки від синьо-зелених водоростей та неприємного запаху води:


"Принцип роботи такий, що всі зелені водорості будуть накопичуватися, змішуватися з коагулянтом і падати на дно. Далі вони будуть потрапляти на станцію утилізації мулу, схожу на таку, як на очисних спорудах каналізації. У цьому процесі передбачено дозування активованого вугілля перед фільтраційною установкою. Станом на сьогодні активоване вугілля є чи не єдиним реагентом, який очищає воду від неприємного запаху і смаку. Це той реагент, після якого воду можна пити із задоволенням".


За словами Андрія Нікітіна, вартість нової станції очистки води – 24 мільйони доларів – це кредитні гроші Світового банку реконструкції та розвитку.

Сторінки:
Нагору