БЕР
Четвер
28
22:36

У Житомирі пройшли Дні польської культури

Традиційно у Житомирі проведено XIV Дні польської культури в Україні та XXVII Міжнародний фестиваль польської культури «Веселка Полісся», які цьогоріч проходили 01-03 жовтня.

Захід організовано за ініціативи ГО «Житомирська обласна Спілка поляків України» за сприяння Житомирської ОДА, обласної та міської рад, під почесним патронатом Маршалка Сенату Республіка Польща, Маршалків Сілезького, Нижньосілезького, Куявсько-Поморського воєводств.


На свято польської культури до Житомира прибули високоповажні гості з Польщі: віце-аташе Посольства РП в Україні полковник Агнешка Мальчевська, консул Республіка Польща у Вінниці Бартош Шеліга, делегація з партнерського міста Битом у складі директора центру культури м. Битума Кристини Янков’як-Марквіци, працівника відділу стратегії і інвестицій Битумської міської ради Аліни Філіповської на чолі з віце-президентом міста Адамом Фрасем, директор фонду «Допомога костьолу на Сході» священик Лешек Крижа.

Учасників свята вітали заступник директора Департаменту культури, молоді та спорту Житомирської обласної державної адміністрації Світлана Ярмолицька, заступник міського голови Сергій Кондратюк, голова громадської організації «Житомирська обласна Спілка поляків України» Вікторія Лясковська-Щур.


Протягом трьох днів житомиряни та гості міста мали змогу відвідати низку заходів:


Міжнародні наукові читання 2021 у музеї Бориса Лятошинського (презентація XI видання «Музична скарбниця Волині»);


відкриття благодійної станції «Добре серце» у м. Житомирі в Польському центрі;


концерт «Король піаністів» із нагоди 80-річчя з дня смерті І.Я. Падеревського у Музичній школі № 1;


відкриття зали імені Ярослава Домбровського у загальноосвітній школі №36;


вшанування пам’яті жертв політичних репресій у XX столітті та 85-ї річниці депортації поляків до Казахстану;


відкриття в Житомирській обласній універсальній наукові бібліотеці імені Олега Ольжича виставки «Конституція 3 Травня. Історія і традиція», яка надана Генеральним консульством Республіка Польща у Вінниці;


XXVII Міжнародний фестиваль польської культури «Веселка Полісся» у Житомирській обласній філармонії;


екскурсія «Польські адреси Житомира»;


концерт духовної музики «Молюся і вірую» у виконанні камерного ансамблю ім. І.Ф. Добжинського у костьолі Святої Софії.


У рамках заходів відзнаками Житомирської облдержадміністрації та обласної ради нагороджено керівників польських колективів із нагоди 30-річчя діяльності: дитячого вокального ансамблю «Дзвонечки», польского народного танцю «Короліски», вокального ансамблю «Кольорові пташки», та до 20-річчя діяльності камерний ансамбль ім. І.Ф. Добжинського.


Свята Меса, яка відбулася у прокатедральному костьолі Святої Софії, була присвячена творцям українсько-польської культури, організаторам, добродіям та учасникам Днів польської культури.

Сторінки:
Нагору