БЕР
П'ятниця
29
06:44

​Сидір Кізін: Україна – «від Сяну до Дону!»

100 років тому, 22 січня 1918 року, IV Універсалом Центральна Рада після століть поневолення проголосила Незалежність Української держави. Рівно за рік, 22 січня 1919 року, на Софійському Майдані у Києві було проголошено Акт Злуки між Українською Народною Республікою та Західно-Українською Народною Республікою.

Всупереч тому, що орди окупантів як зі сходу, так і заходу роздирали українські землі, українці засвідчили тисячолітнє прагнення і політичну волю жити в незалежній соборній українській державі.


Тогочасна Українська держава була найбільшою європейською країною (на третину більша за сучасні кордони України).


Поразка у визвольних змаганнях призвела до поділу наших земель між чотирма державами-окупантами. Наслідком цього стали знищення мільйонів українців, передусім еліти нації: інтелігенції, духовенства, військових, селян-господарів, всіх, хто становив загрозу для окупантів. Депортації, пацифікації, виселення з власних домівок, масовий терор і найстрашніший злочин – Голодомор, геноцид українського народу. Але все це не зламало в українців волі жити в самостійній соборній державі і піднімало на боротьбу нові покоління українських патріотів.


Нині боротьба продовжується, ми маємо окуповані ворогом території, і завдання нашого покоління – повернути їх. Цей день – не просто день злуки ЗУНР та УНР, він символізує єдність Української Нації. Для нас Україна «від Сяну до Дону» ‒ це не поетична метафора з українського славня, а постійне нагадування про цілісність наших земель, солідарність з українцями, які опинились на окупованій ворогом території, та рішучість в боротьбі за відновлення Соборності українських земель!

Вчора

Сторінки:
Нагору