БЕР
Вівторок
19
10:33

​В лісах Житомирщини побільшало звірів

Останній облік, проведений в лютому-березні, показав, що в мисливських угіддях області практично усі мисливські види збільшили своє поголів'я.

«Такий результат не може нас не тішити, - розмірковує начальник Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктор Сахнюк, - однак не заспокоює. Відтак наші господарства і далі здійснюватимуть запроектований минулоріч ряд заходів, спрямованих на збільшення популяції диких тварин у наших лісах. Більше того, лісівники докладуть усіх зусиль, аби ведення мисливського господарства підняти на якісно новий рівень.»


Розширення мережі біотехнічних об'єктів, заготівля достатньої кількості харчів для підгодівлі, допомога тваринам в зимову пору, цілодобова охорона від браконьєрства, створення комфортних умов для лісових мешканців та підвищення культури полювання – це ті напрямки, які й надалі розвиватимуть лісівники області, позаяк вони сприятимуть збільшенню в наших лісах чисельності звірини.


Отож в лісах Житомирщини найбільше мешкає копитних: майже 18 тисяч козуль, близько 2 тисяч голів лося, 1708 оленя європейського та 288 – плямистого. Всі ці види мають за минулий рік приріст від 5 до 27 відсотків. Приємно, що після тривожної ситуації з африканською чумою, дикого кабана в наших лісах теж збільшилося на 2 сотні особин – нині їх нарахували понад 3 тисячі голів.


«Родзинкою» цьогорічного обліку можна назвати лань. Ще кілька років тому цієї граціозної тварини в лісах області не було зовсім, нині їх нарахували понад 100.


Хоч і незначний, проте все ж приріст мають і заєць-русак, куниця лісова та бобер.


На території нашої області мешкає 7 червонокнижних мисливських видів. Впродовж останніх років спостерігається збільшення чисельності видри, глухаря та рябчика.


Маючи результати моніторингу, спеціалісти аналізуватимуть динаміку чисельності за останні роки, особливості розподілу тварин на різні території, визначатимуть щільність та прогнозуватимуть чисельність мисливських тварин на наступні роки.

Вчора

Сторінки:
Нагору