БЕР
Вівторок
19
05:02

​В житомирських дитсадках збільшили кількість груп для дітей з особливими освітніми потребами

В житомирських дитсадках у вересні запрацювали 109 спеціалізованих груп для дітей з особливими освітніми потребами. Це на 6 більше, ніж торік.

Про це Суспільному розповіла перша заступниця директора департаменту освіти Житомирської міської ради Світлана Ковтуненко. За її словами, спеціалізовані групи відвідують 1696 дошкільнят з різними патологіями, які потребують корекції розвитку. Функціонують логопедичні, ортопедичні, групи для дітей з латентною туберкульозною інфекцією, порушеннями психічного розвитку, слуху, зору та тих дошкільнят, які часто хворіють.


64 дитини пішли в інклюзивні групи, де вони навчаються разом зі своїми однолітками. Наповнюваність такої групи в дошкільному навчальному закладі – до 15 дітей, з них 1-3 – з особливими освітніми потребами, каже Світлана Ковтуненко:


"Дуже допомагає державна підтримка. Значна частина субвенції держави спрямовується на корекційно-розвиткові, психолого-педагогічні та індивідуальні заняття з логопедом, психологом чи іншими фахівцями. Також для дошкільнят інклюзивних груп за кошти держави закуповуються засоби для навчання: дидактичні матеріали, іграшки, спеціальні засоби корекції, обладнання. Над індивідуальними програмами розвитку дітей працюють фахівці новостворених команд психолого-педагогічного супроводу".


За словами Світлани Ковтуненко, у 80% дошкільнят вади розвитку до 6-річного віку виправляються, 20% – переходять в інклюзію у школу.


Завідувачка кафедри соціальної та практичної психології Житомирського держуніверситету імені Івана Франка Наталія Портницька говорить, що дошкільника, який навчається інклюзивно, постійно супроводжує асистент вихователя:


"Такий фахівець допомагає дитині з особливими потребами розв’язувати всі навчальні завдання, забезпечує особистісно зорієнтований, індивідуальний підхід до освітнього процесу. Крім того, сприяє соціальній адаптації – налагодженню комунікації з однолітками і дорослими та підтримує малюка у набутті навичок самообслуговування. Інклюзія стосується не лише тих дітей, які мають інвалідність, а усіх, кому потрібна додаткова постійна чи тимчасова підтримка в освіті".


Загалом батьки дітей можуть звернутися до інклюзивно-ресурсних центрів, яких у Житомирі 3. Послуги центри надають безкоштовно.

Вчора

Сторінки:
Нагору