БЕР
Четвер
28
12:58

​В Житомирській області на місці, де знайшли старовинний скарб монет Русі-України, відкопали невідоме місто

У Городниці Новоград-Волинського району на місці знахідки 38 монет часів Володимира Великого і Святополка Окаянного, які назвали "Городницьким скарбом", археологи розкопали невідоме місто часів Київської Русі.

Про це на своїй сторінці в мережі Facebook повідомив науковий співробітник Інституту історії України НАН України Олександр Алфьоров. За його словами, археологи, що обстежували місце знахідки Городницького скарбу під керівництвом Аандрія Петраускаса, віднайшли невідоме раніше місто часів Київської Русі, яке"загубилось" просто в Городниці.


Серед дерев та горбистої місцевості археологи виокремили структуру достатньо великого міста, а подальший огляд показав, що Стародавня Городниця мала дві лінії оборони – валів. Окрім того, прадавні фортифікатори створили ескарпи – спеціально підготовлені оборонні круті схили. Серед перших матеріалів – невеликі фрагменти обпеченої глини, з притаманною формою для плінфи – цегли княжого часу.


"Перед нами віднайдений град із складною фортифікацією та, очевидно, з залишками цегляної будови (скоріше за все церкви), – пише Олександр Алфьоров. – Віднині можна офіційно вважати історію Городниці старшою на кілька сотень років. З цим відкриттям привідкривається і сама історія скарбу".


Зі слів Олександра Алфьорова, невдовзі науковці проведуть детальне обстеження граду, після чого опублікують результати свого дослідження.

Вчора

Сторінки:
Нагору