БЕР
П'ятниця
29
12:02

​З присадибних ділянок двох жительок Житомирщини поліцейські вилучили нарковмісні рослини

Жителька Новогуйвинської селищної громади виростила на городі понад 1000 рослин снодійного маку. А на Попільнянщині господиня чекала урожаю із сотні таких же рослин. Незаконні посіви поліцейські вилучили та нині триває встановлення всіх обставин. Правоохоронці нагадують громадянам про заборону вирощування нарковмісних рослин у приватних домогосподарствах.

22 липня інспектори сектору реагування відділу поліції №1 Житомирського РУП працювали з повідомленнями громадян у с. Іванківцях. Поліцейські звернули увагу на рослини, що буяли на присадибній ділянці місцевої жительки.


Як з’ясувалось, господиня посіяла серед іншої городини й мак, який дбайливо обгородила рослинами кукурудзи. Відтак на місце події прибула слідчо-оперативна група поліції. Всі рослини, заборонені для вирощування, а їх нарахували 1100, вилучили.


Цього ж дня працівники відділення поліції №2 (смт Попільня) Житомирського РУП провели санкціонований обшук в обійсті жительки селищної громади. На городі жінки виявили понад 100 рослин снодійного маку.


Обидва урожаї поліцейські направили на дослідження до Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при МВС. Місцевим жителям правоохоронці роз’яснили вимоги законодавства щодо культивування нарковмісних рослин.


Нині розпочато кримінальні провадження за ст. 310 (Посів або вирощування снотворного маку або конопель) Кримінального кодексу України.


Нагадуємо, що на території області тривають оперативно-профілактичні заходи під умовною назвою «Мак», що мають на меті попередження та виявлення фактів незаконних посівів нарковмісних рослин. Відтак поліцейські, окрім роз’яснювальної роботи, звертають увагу на городину, що виростає на присадибних ділянках жителів області.


Слід пам’ятати, що мак та коноплі є сировинною базою для виготовлення наркотичних речовин. Відтак державою врегульовано питання щодо посівів цих рослин для харчових та промислових потреб. Зокрема, законодавством визначено, що посів таких рослин у приватних господарствах є незаконним.


Так, відповідно до ст. КК України незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку в кількості від 100 до 500 рослин чи конопель у кількості від 10 до 50 рослин караються штрафом або піврічним арештом, або обмеженням волі на строк до 3 років. Якщо ж особа посіяла або виростила рослини снотворного маку в кількості 500 і більше рослин чи конопель у кількості 50 і більше рослин , їй загрожує позбавлення волі на строк від 3 до 7 років.

Теги: поліція

Вчора

Сторінки:
Нагору