КВІ
Середа
24
21:07

​За тиждень рибоохоронний патруль Житомирщини зафіксував 33 правопорушення

За тиждень з 18 по 24 січня рибоохоронний патруль Житомирщини зафіксував 33 правопорушення, з-них 6 порушень правил рибальства – за половину дня на Малинщині. Порушники перевищили дозволену кількість знарядь лову та ловили рибу на зимувальних ямах, що взагалі заборонено.

З самого ранку водосховище поблизу села Ворсівка на Малинщині всіяне рибалками та жерлицями, які використовують для ловлі хижої риби. На одну людину таких знарядь лову може бути не більше 5 штук. Втім, рибалки закидають і по кілька десятків жерлиць. На таких порушників інспектори складають протокол про адміністративне правопорушення.


Один із затриманих рибалок зазначив, що не чув про заборону:


"Ми, як місцеві, тут так ловимо завжди: 10–12 щуколовок ставили, і ніхто ніяких претензій не мав. Про обмеження кількості не чув, я тільки третій рік рибальством займаюсь чи четвертий".


За кілька сотень метрів на водосховищі знаходиться зимувальна яма риби – тут її ловити взагалі заборонено протягом всієї зими. Втім, рибалки заборону ігнорують – у забороненому місці стоїть 20 жерлиць та лежить скромний улов – щука та кілька підлящиків:


"Знав я про зимувальну яму, просто ями толком не визначені, я думав, яма – це чисто фізично яма, а тут яка ж яма – тут берег. Ми ось тут їхали, то не було ніяких знаків, що тут яма. Ось там 5 чи 7 рибинок зловив".


Така ж ситуація і на Малинському водосховищі – тут також є зимувальна яма для риби. На цьому ж місці побачили і першого порушника – з майже двома десятками жерлиць. Чоловік виправдовуються – не місцевий, тому про зимувальну яму не знав:


"Чув, що можна тільки 5 жерлиць, поставив 17 – ну таке. Я ж нічого не зловив, нема риби в мене, хіба я вам брехати буду. Ну так, але норму перевищив".


Головний державний інспектор житомирського рибоохоронного патруля Роман Дем'янчук розповів, що на всіх порушників інспектори складають адміністративні протоколи за порушення правил рибальства:


"Були складені протоколи за частиною 3 статті 85 і винесені постанови та штрафи по всіх цих порушеннях. Штраф за перевищення норми жерлиць на одну людину складає від 51 до 170 гривень".


Головний державний інспектор житомирського рибоохоронного патруля Іван Бондарчук каже, що ловля риби на зимувальній ямі – це велика шкода для водної екосистеми, адже в таких місцях риба збивається докупи та стає легкою здобиччю для рибалок:


"Небезпечним вилов риби на зимувальній ямі є тим, що риба там скупчується у великій кількості і перебуває там в такому більш-менш спокійному стані – зимує там і її досить легко зловити, тому і встановлена заборона для збереження та збільшення популяції водних ресурсів".

Сторінки:
Нагору