КВІ
Середа
24
10:41

​Законодавчі зміни обговорили під час засідання круглого столу з соціальними партнерами у Попільнянському районі

В рамках соціального партнерства, 14 лютого 2017 року Оксана Макогон, головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Житомирській області, взяла участь у засіданні круглого столу під назвою: «Ознайомлення із деякими нововведеннями в законодавстві України» на базі Попільнянсього районного центру зайнятості.

Серед учасників заходу також були: Можарівський О. В. - директор Попільнянського районного центру зайнятості; Харчук Ю. О. – начальник Попільнянського бюро правової допомоги Бердичівського місцевого центру надання Безоплатної вторинної правової допомоги, Тимченко О. В. – головний спеціаліст з питань праці управління праці та соціального захисту населення Попільнянської районної державної адміністрації.


Під час засідання представник Держпраці спільно з соціальними партнерами розглянули особливості проведення фахівцями Управління перевірок на підприємствах району і області, непоширення дії мораторію на перевірки суб’єктів господарювання, трудові права та гарантії АТОвців в частині збереження робочих місць і надання відпусток.


Оксана Макогон зауважила, що всі перевірки здійснюються в рамках Закону України «Про основні засади здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». З Планом проведення перевірок суб’єктів господарювання на 2017 рік можна ознайомитись на сайті Управління. Також інспектор додала, що відповідно до статті 6 Закону України «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», мораторій на проведення перевірок не поширюється на Державну службу України з питань праці та її територіальні органи.


Особливу увагу фахівець звернула на соціальні права військовослужбовців, які безпосередню є учасниками антитерористичної операції. Статтею 119 Кодексу законів України про працю встановлено гарантії для працівників на час виконання державних або громадських обов’язків. За працівником, призваним на військову службу за призовом осіб офіцерського складу, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, під час особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада та середній заробіток. Щодо порядку надання військовослужбовцям відпусток інспектор повідомила, що тривалість щорічної основної відпустки визначено статтею 10¹ Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» і, в залежності від вислуги в календарному обчисленні, становить від 30 до 45 календарних днів.


Крім вищезазначеного, учасники ознайомились з новоствореним порталом роботодавця на сайті Центру зайнятості, обговорили питання щодо змін до статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» в частині визначення категорій осіб, які мають право на безкоштовну правову допомогу, заходів соціальної і професійної адаптації учасників АТО, а також стосовно поняття і порядку нарахування мінімальної заробітної плати.

Вчора

Сторінки:
Нагору