КВІ
П'ятниця
19
09:13

​Замок Радомисль розмістять на туристичних листівках доповненої реальності

Замок Радомисль відсканували та зробили 3D-модель у проєкті «Кишенькова країна». Тривимірну модель розмістять на туристичних листівках доповненої реальності, які можна буде подивитися за допомогою смартфону і розробленого туристичного додатку.

Історія замку Радомисль починається у 1612 році. Він був збудований на місці давнішої споруди фабрики з виробництва паперу – Радомишльської папірні. Засновник стародавньої папірні – Єлисей Плетенецький, архімандрит Києво-Печерської лаври. Папір тут виготовляли непростий, а спеціально призначений для потреб релігійного книгодрукування, причому не католицького, як аналогічні львівська та острозька фабрики, а саме православного.


Звісно ж, такий важливий об’єкт слід особливо захищати, тому споруда була задумана з елементами оборонних фортифікацій. Для додаткової міцності відповідально обирали і локацію – це гранітна скеля, яка йде під землю на кілька метрів. Через це неможливо було зробити підкоп. Пробити стіну пострілом гармати теж нелегко – товщина стін сягає 1.5 метрів!


Однак що не зруйнував ворог, руйнує час. Так замок Радомишль дійшов до нашого часу у дещо понівеченому стані. У 2007 році була придбана меценатами, відтоді почалися масштабні реставраційні роботи та перетворено пам’ятку на історико-культурний комплекс з Музеєм української домашньої ікони, концертною залою для камерної музики, виставковими залами, ландшафтним парком, трапезною для бенкетів та бутик-готелем. Також, щорічно проводяться фестивалі на території комплексу, а постійне зростання кількості відвідувачів зробили замок ключовим туристичним об’єктом і допомогли вивести Житомирську обл. на 4-те місце в Україні за відвідуванням внутрішніх туристів.


«Кишенькова країна» – це наймасштабніше 3D-оцифрування об’єктів матеріальної культурної та архітектурної спадщини України за підтримки УКФ. Під час експедиції команда SKEIRON охопить усі 24 регіони та АР Крим великої країни зі Сходу на Захід і з Півночі на Південь і оцифрує 40 об’єктів архітектурної спадщини.


«Найкращий сувенір – це місто, яке можна взяти завжди з собою в кишеню. Запросити у подорож, привести клаптик спогаду, подарувати емоцію – сучасні технології творять неймовірне. Кишенькове місто – проєкт, який популяризує архітектуру міст через сувенірну AR-продукцію. Ми привертаємо увагу до руйнування історичних пам’яток, а усі оцифровані моделі віддаємо фахівцям для реставрації та реконструкції», – говорить команда SKEIRON.


Мандрувати Україною можна реально або віртуально. В одній руці – смартфон, в іншій поштівка з зображенням замку, палацу, сакральної пам’ятки, а на звороті qr-код для сканування. Усі оцифровані об’єкти будуть доступні у форматі 3D-моделей та доповненої реальності на IOS та Android в додатку «Pocket City AR» з аудіогідом української та англійською мовами. Цей додаток створено для прихильників інтелектуального та інтерактивного туризму і несподіваних відкриттів культурної спадщини.

Вчора

Сторінки:
Нагору