БЕР
П'ятниця
29
11:50

​Жителі Житомирщині за місяць здали до поліції понад 260 одиниць зброї

Про результати профілактичних заходів, направлених на припинення незаконного обігу зброї, боєприпасів та вибухових речовин, 4 травня на брифінгу повідомив журналістам начальник ГУНП області В’ячеслав Печененко.

Місячник добровільної здачі зброї, боєприпасів та вибухових речовин тривав упродовж квітня. У цей період поліцейські проводили додаткову роз’яснювальну роботу серед населення та перевіряли наявну інформацію про незаконне зберігання заборонених і небезпечних предметів.


Загалом за місяць до поліції було добровільно здано 263 одиниці зброї та спецзасобів, з них 31 пристрій для відстрілу гумових куль та газової зброї та ще 209 одиниць вогнепальної (армійських зразків – 13, мисливської нарізної – 11, мисливської гладкоствольної – 157, саморобної – 25, інших видів - 3) та ще 23 - холодної зброї.


Серед зданих зразків є зброя часів ІІ Світової війни, що була знайдена громадянами під час господарських робіт, у лісових масивах та полях, у місцях, де тривали бої. Частина зброї, в основному мисливська, дісталась полісянам «у спадок» від родичів чи колишніх власників придбаних ними будинків.


- На даний момент досить серйозною проблемою є потрапляння на мирні території зброї зі сходу України, де нині триває операція об'єднаних сил ЗСУ, - наголосив В’ячеслав Печененко. – Щоб запобігти цьому, ми проводимо зустрічі з військовослужбовцями та роз’яснюємо про неприпустимість завезення «сувенірів», заручаємося їх підтримкою у запобіганні таких випадків, роз’яснюємо і населенню про правила безпеки та дії у разі виявлення таких предметів.


Так, у середині квітня житель Малинщини звернувся до поліції з повідомленням про знайдення ним на пустирі автомата Калашникова. Бойова зброя була повністю оснащена необхідними пристосуваннями та придатна для стрільби. Відтак правоохоронці вилучили автомат та розпочали перевірку щодо його походження та обставин, за яких зброя була залишена. Ще один АК до поліції добровільно видав житель Радомишльського району.


До Коростишівського відділу поліції звернувся житель району із повідомленням про знайдення ним у лісосмузі двох гладкоствольних рушниць, кастету та 18 набоїв до автоматичної зброї.


Крім того, під час місячника поліцейські вилучили 1843 боєприпаси різного калібру до зброї армійських зразків та мисливської. Також полісяни знайшли за різних обставин 48 снарядів різних калібрів часів ІІ Світової війни, 5 мін та 8 ручних гранат.


Як повідомив заступник начальника ГУНП Артем Лисогор, за час профілактичних заходів було звільнено від кримінальної відповідальності 69 жителів області, які добровільно здали зброю (відповідно до ч. 3 ст. 263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України). Нині тривають відповідні перевірки по завершенню яких, у разі позитивних висновків експертів, 34 одиниці мисливської зброї будуть зареєстровані за ними ж у встановленому порядку.


Відтак поліція нагадує, що зберігання незареєстрованої зброї чи боєприпасів є караним діянням. Про місце знаходження таких небезпечних предметів необхідно одразу повідомляти до правоохоронних органів. Це дозволить уникнути покарання та врятувати від небезпеки себе й оточуючих, допомогти запобігти кримінальним діянням та трагічним випадкам.

Вчора

Сторінки:
Нагору