БЕР
Четвер
28
12:46

​Житомирянам варто бути уважними: віртуальна угода про оренду житла може бути шахрайською схемою  

Двоє жителів Житомирщини, сподіваючись винайняти житло, переказали невідомим кошти як передоплату. Як з’ясувалось, їх довірливістю скористалися шахраї, виманивши майже 30 тисяч гривень. Нині поліцейські встановлюють причетних до злодіянь та застерігають громадян від необачних фінансових операцій.

18 вересня до Бердичівського районного відділу поліції звернулась 20-річна місцева жителька. Вона розповіла, що вирішила винайняти квартиру та за допомогою одного з Інтернет-сайтів знайшла оголошення. «Орендодавець» у телефонній розмові висловив вимогу про передоплату за 3 місяці найму в сумі 21 тисячі гривень. Після того, як заявниця зробила грошовий переказ, «власник житла» перестав виходити на зв’язок.


Схожа ситуація сталася і з 29-річним жителем Новоград-Волинського району. Він сплатив наперед 7 тисяч гривень завдатку на вказаний «орендодавцем» рахунок за житло у райцентрі. Після того той перестав відповідати на телефонні дзвінки.


За обома фактами тривають відповідні перевірки. Попередня правова кваліфікація подій – с. 1 ст. 190 (#Шахрайство) КК України. Поліцейські встановлюють причетних до правопорушень осіб.


Водночас правоохоронці закликають громадян бути більш обачними у ситуаціях, пов’язаних зі сплатою коштів наперед.


Зокрема, не перераховуйте гроші на чужу картку ще до перегляду житла й знайомства з орендодавцем.


Звертайте увагу на дату створення оголошення та перевіряйте акаунт того, хто його розмістив.


Не переходьте за підозрілими посиланнями та не повідомляйте коди доступу до ваших рахунків або ж іншу конфіденційну інформацію.


Перевіряйте відповідні документи на право власності на житло та за можливості укладайте письмові угоди, хоча б у довільній формі, із залученням свідків (наприклад, сусідів).


Розраховуйтеся безпосередньо під час отримання ключів від оселі. Будьте уважними та розсудливими!


Вчора

Сторінки:
Нагору