БЕР
Четвер
28
12:25

​Житомирянка скаржиться, що протягом трьох місяців у неї з крану тече брудна вода

Житомирянка Анастасія Бондарук скаржиться на те, що протягом трьох місяців у неї вдома з крану тече брудна вода. Про це 17 серпня Суспільному розповіла сама Анастасія. Інформацію про брудну воду жінка розмістила на своїй сторінці у Facebook.

"Навіть для того, щоб покупати дитину, я набираю ванну і половину води просто зливаю у трубу, – каже житомирянка. – Гаразд, я розумію, у перший місяць у нас якраз робили дорогу на вулиці Святослава Ріхтера і казали, що це пов'язано з ремонтом. Наразі вже ремонту немає, тому я не розумію у чому проблема. У мене фільтр вже просто не справляється".


З питаннями про те, чому з крану тече вода коричневого кольору кореспонденти Суспільного звернулися до директора "Житомирводоканалу" Андрія Нікітіна, який у машинній залі насосної станції продемонстрував, чому і як змінюється колір.


"Це наша вода, яка виходить з наших очисних споруд і приходить до нашої насосної станції. Вона прозора. Кожну годину тут лаборант відбирає проби. Далі ця вода надходить у наші трубопроводи і транспортується до споживачів", – сказав Андрій Нікітін.


Вода, яку продемонстрував директор водоканалу була прозорою і з характерним присмаком хлору, яким її очищують. Проте колір води змінюється під час переривання водопостачання або збільшення тиску в трубі.


"Я трішки змінюю тиск у цій системі, збільшив кількість води, яка проходить у цей трубопровід, і у нас збільшилася швидкість у системі, – говорить Нікітін. – Тепер в склянці ми бачимо, що відбулося відкладення заліза та марганцю. Споживати таку воду – безпечно, але неприємно. Це саме відбувається в будинках наших споживачів, коли на мережах водоканалу або на прибудинкових мережах виникає аварія та перекривають вентель".


Інженерка-технологиня очисних споруд "Житомирводоканалу" Тамара Ступакова розповідає, що на колір води впливають відкладення марганцю та залізу в трубах, але за бактеріологічними показниками вода відповідає нормам.


"У зв'язку з тим, що у нас спекотне літо, температура води (у водосховищі – ред.) дуже висока. Тому у нас наразі в 10 разів перевищено рівень марганцю та в два рази – заліза. Нам залізо не дуже і заважає, ми з ним дуже легко справляємося за допомогою очистки. Але залізо, яке в трубах, то вже інша ситуація. З приводу бактеріологічного відношення вода повністю безпечна".


Проте, за словами лікаря-гастроентеролога Євгенія Дубівки, регулярно вживати питну воду з підвищеним вмістом заліза і марганцю шкідливо.


"Тривале вживання води, яка насиченою залізом, несе цілу низку різноманітних захворювань. Це хвороби кишково-шлункового тракту і порушення роботи щитовидної залози. Можуть виникати серцеві аритмії та хвороби судин. Також це може призводити до вторинного накопичення заліза в організмі у нирках, головному мозку і печінці. Нормою вмісту заліза для водопровідної води є 0,3 міліграм на літр води. Його надлишок погано позначається на організмі при тривалому вживанні", – розповів Євгеній Дубівка.


Від одноразового вживання води, яка збагачена залізом, проблеми зі здоров'ям, за словами лікаря, не виникнуть. Проте захворювання з'являються, якщо пити таку воду регулярно.

Вчора

Сторінки:
Нагору