КВІ
Середа
24
21:14

​Житомирщина отримала мобільну лабораторію від США та ВООЗ, яка робитиме тести на коронавірус

29 листопада делегація у складі Посла США в Україні Бріджит Брінк, голови Бюро ВООЗ в Україні Ярно Хабіхта та міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка привезла до Житомира мобільну лабораторію від США та ВООЗ для тестування на коронавірус та інші інфекційні хвороби. Ця мобільна лабораторія базуватиметься у Житомирі, а обслуговувати буде північні райони області.

"Це вкрай необхідне обладнання, яке буде використовуватися, безумовно, в нашому мирному житті. Мобільна лабораторія у кілька разів потужніша, ніж те обладнання, яке ми купували на початку епідемії коронавірусу, з її допомогою ми перевірятимемо набагато більшу кількість зразків – не тільки COVID-19, а й інших інфекційних захворювань", – каже голова Житомирської військової адміністрації Віталій Бунечко.


Мобільна лабораторія обладнана відповідно до вимог вітчизняного законодавства будівництва біолабораторій.


"Ми зараз говоримо про мобільну лабораторію, яка переїжджає і розгортається за пів години і готова працювати на автономному електроживленні. Все інше залежить від того, яку інфекційну хворобу ми досліджуємо, за якою технологією. Ми маємо в цій лабораторії все автоматичне. У нас під час війни три ключових пріоритети: це доступність, безоплатність та якість. Якість полягає у тому, що ми маємо впроваджувати інноваційні технології – як діагностики, так і лікування. Ця лабораторія обладнана за найновішими сучасними стандартами, за найновішими техніками безпеки, повністю під егідою та контролем Всесвітньої організації охорони здоров'я. Це дозволить нашим працівникам в Центрі контролю та профілактики хвороб мати доступ до нового, робити все швидко, якісно, ефективно з позитивним результатом", – сказав міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко.


Посол Сполучених Штатів Америки в Україні Бріджит Брінк каже, що таких лабораторій є три, і одна з них тепер у Житомирі. Ця лабораторія дозволяє проводити вісім тисяч тестів на COVID-19 та інші інфекційні захворювання.


"Ця лабораторія може працювати від генератора – навіть у складних умовах з обмеженим електропостачанням, – говорить Бріджит Брінк. – І це показує наскільки США віддані, щоб підтримати Україну стільки, скільки це буде потрібно не тільки у військовій сфері, а й у критичних сферах, в тому числі, й охороні здоров'я. Сполучені Штати виділяють допомогу в розмірі 15 мільйонів доларів, яка буде використана на оплату медичних послуг, на заробітну плату для всіх медичних працівників".


Для медичного персоналу, який працюватиме в лабораторії, провели спеціальні навчання.


"Для цього ми тренували своїх колег по медицині в Житомирі, які зараз можуть приступити до роботи. Настає зима, і дуже важливо розуміти, що лабораторія здатна працювати в зимових умовах при температурі мінус двадцять градусів за Цельсієм. У нас є лабораторія, у нас є тренована команда з громадського здоров'я в Житомирі, і зараз важливо розуміти, що ми допомагатимемо, як тільки ми можемо", – сказав голова бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я в Україні Ярно Хабіхт.


Також Бріджит Брінк під час перебування в Житомирі зустрілася та провела розмову з Житомирським міським головою Сергієм Сухомлином. Про це на своїй сторінці у мережі Facebook повідомила пресслужба Житомирської міськради.


"Вдячний американському народові за величезну підтримку: військову, фінансову, за реабілітацію наших військових в США. А ще – за допомогу в ліквідації наслідків терору РФ, наслідків ударів по інфраструктурі України. Саме цю тему сьогодні обговорили з представниками Уряду Сполучених Штатів", – цитує Сергія Сухомлина пресслужба міськради.


У повідомленні також сказано, що список потреб, з якими зіткнувся Житомир після ворожих обстрілів інфраструктур, передали Посольству США в Україні. США вже обіцяють забезпечити передачу Житомиру генераторів та трансформаторів.

Сторінки:
Нагору