КВІ
Субота
20
04:46

​Житомирська лікарня планує закупити мамограф, який допоможе виявляти пухлини на ранній стадії

Житомирська міська лікарня №1 планує закупити сучасний мамограф з томосинтезом, який допоможе виявляти пухлини на ранній стадії. Про це в ефірі "Українського радіо "Житомирська хвиля" розповів завідувач Житомирським міським мамологічним центром Микола Міненко.

Всі старі аналогові апарати, які є у мамологічному центрі, виявляють пухлину, коли вона досягає розміру 5 міліметрів і більше. А сучасний мамограф з томосинтезом за останні 30-40 років став проривом у ранній діагностиці раку молочної залози, оскільки дозволяє бачити пухлину діаметром 1-2 міліметри, каже Микола Міненко:


"На початку цього тисячоліття великим досягненням було вже те, що рак молочної залози можна було діагностувати при пухлині розміром 5 міліметрів. На сьогоднішні, 5 міліметрів – це вже захворювання не тільки молочної залози, а й всього організму. Пухлина у 3 міліметри вже може викидати в кровоток клітини. Завдання лікарів – "зловити" пухлину в той момент, коли вона є захворюванням лише молочної залози, а не всього організму".


На сьогодні таких мамографів в Україні орієнтовно близько п’яти. Зі слів Миколи Міненка, у Житомирі щороку від раку молочної залози помирає 40-46 жінок:


"Пік захворюваності приходиться на вік 55 років і триває до віку 70 років, потім іде на спад. Але якщо говорити про історію хвороби молочної залози, то науково вже доведено, що ця історія може складати до 8-10 років, тобто захворювання починається у віці 40 років, а то й молодше. Тому варто постійно проходити огляд і діагностувати раки на первинних ланках захворювання".


Житомирський міський мамологічний центр потребує й іншого обладнання. Наразі є потреба в УЗД-приладі для проведення досліджень і спостережень за станом здоров’я пацієнток, які лікуються у центрі:


"Ультразвук допомагає у диференційній діагностиці між доброякісною пухлиною і злоякісною, – каже Микола Міненко. – Але УЗД краще бачить те, чого не видно на мамографі – кісти, фібраденоми, жировики. У такий спосіб можна обстежити кровоток, щільність тканини, лімфатичні вузли та інші деталі, які допомагають додатково зрозуміти це доброякісна чи злоякісна пухлина".


Зі слів Миколи Міненка, бюджетного фінансування для закупівлі такого апарату, який коштує 80 тисяч євро, не вистачає. Ініціативна група житомирян розпочала збір коштів на придбання УЗД приладу. До цієї соціальної ініціативи можуть долучатися всі жителі області. Для цього у бухгалтерії мамологічного центру відкрили спеціальний рахунок.

Вчора

Сторінки:
Нагору