КВІ
Субота
20
01:45

​Житомирські вогнеборці відпрацювали ліквідацію умовної аварії на маслозаводі

03 березня на території ПАТ «Житомирський маслозавод» виникла аварія. Під час проходження процесу на технологічному обладнанні для виробництва холоду аміачної холодильної установки в результаті розгерметизації трубопроводу нагнітання парів аміаку у випарні конденсатори на місці зварювального шва стався викид аміаку обсягом близько 100 кг. За попередніми даними одна особа отримала ураження.

Саме така легенда була взята за основу показового спеціального об’єктового навчання з питань цивільного захисту, на яке завітали представники ДСНС із різних областей України.


Аварійна ситуація зафіксована на оглядовому майданчику для обслуговування конденсаторів. Для прийняття рішення щодо проведення невідкладних робіт з локалізації і ліквідації аварійної ситуації одразу було зібрано об’єктову комісію з питань ТЕБ та НС, для прийняття рішення.


До проведення аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт залучено сили цивільного захисту підприємства: добровільну пожежну дружину та формування цивільного захисту. Згідно плану взаємодії до ліквідації аварійної ситуації вирушило відділення радіаційної та хімічної розвідки аварійно-рятувального загону спеціального призначення У ДСНС в області та пожежне відділення чергової зміни 2 ДПРЧ м. Житомира.


Аварійно-відновлювальна ланка виявила місце ушкодження аміачного трубопроводу та, разом із рятувальниками, наклала бандаж на місце розгерметизації трубопроводу. Під час проведення пошукових робіт бійцями ДСНС виявлено ще одну уражену особу в непритомному стані з числа особового складу чергових машиністів компресорного цеху. Обох постраждалих рятувальники винесли із небезпечної зони та передали медикам до санітарного посту, розгорнутого в приміщенні медичного пункту.

Для повної ліквідації надзвичайної події бійці ДСНС провели спеціальну обробку: дегазацію доріг, споруд, ділянок місцевості та дезактивацію території.


- Досить доцільно, що на території нашого підприємства проходять такі масштабні навчання, – переконує керівник ПАТ «Житомирський маслозавод» Петро Рудь. – Це буде гарантом того, що ми можемо об’єктивно підходити до виникнення різноманітних ситуацій, що стосуються цивільного захисту. Ми готували підрозділи, які повинні виконувати подібні задачі і теоретично, і практично. Переконаний, що вони успішно справлятимуться з ними і в подальшому.


Як зазначив заступник начальника Управління ДСНС у Житомирській області Олег Держанівський, на території області знаходиться 20 хімічно-небезпечних об’єктів, що використовують у своєму виробництві отруйні речовини. Саме тому рятувальники постійно удосконалюють свої професійні навички з ліквідації надзвичайних подій на подібних об’єктах. Результатом сьогоднішніх навчань я задоволений. І завдяки максимальному порозумінню з керівництвом Житомирського маслозаводу усі недоліки буде обов’язково виправлено.

Вчора

Сторінки:
Нагору