БЕР
П'ятниця
29
00:59

​Зробив сам: За день житель Бердичівської громади сконструював генератор, за тиждень – пересувний дровокол

70-річний Микола Шеретун – житель села Іванківці Бердичівської громади, що на Житомирщині. Чоловік за один день сконструював генератор, за шість днів – пересувний дровокол, який назвав "Байрактар". Чоловік розповів кореспондентам Суспільного про принцип дії сконструйованих механізмів.

Микола Шеретун говорить, що замислився над створенням дровоколу, бо колоти дрова сокирою займає багато часу. А з його дровоколом це виходиь набагато швидше.


"Легко, не треба махати сокирою. Розколоти деякі дрова сокирою взагалі неможливо, а це стоїш собі, відпочиваєш. Тут фактично використана гідравліка сільгосптехніки. Двигун крутить масляний насос, який робить великий тиск і подає на розподільник, і тоді гідравлікою воно давить це все. Саме головне його настроїти. Я налаштовував його тиждень. Треба було підібрати, щоб був і відповідний тиск, і оберти шківів щоб були правильними", – каже Микола Шеретун.


Періодичне відключення електроенергії змусило чоловіка зробити й генератор. Спочатку думав купувати його, каже Микола, але, побачивши, скільки він коштує, вирішив зробити сам.


"Я включаю генератор – і у мене працює насос, у мене працює телевізор, освітлення є, – каже Микола Шеретун. – Я б не сказав, що він у мене дуже потужний, але до кіловата енергії дає. Дешево і сердито".


Чоловік говорить, що скільки себе пам'ятає, стільки щось робить своїми руками. Запчастини для своїх винаходів чоловік купує на металобазі, там, де люди здають металобрухт.


В планах у нього зробити мобільну міні електростанцію.

Вчора

Сторінки:
Нагору