БЕР
П'ятниця
29
07:44

​Володимир Арешонков: Для мене і той, що краде вагонами, і той, що навантажив на віз – однаково злодії

Напередодні професійного свята працівників лісового господарства не дуже хочеться говорити про негатив – несанкціоновані вирубки, зловживання службовим становищем, кругову поруку, масове нищення деревини внаслідок видобування бурштину, випалювання деревного вугілля… Адже є й позитивне, абсолютно людське, моральне, що пов’язано з лісом, його збереженням та відтворенням. Однак всерівно доведеться починати з проблем.

- Відверто – через те, що відбувається з нашими лісами, проходили всі країни на шляху свого розвитку, - вступає в розмову народний депутат України Володимир Арешонков. «Ні законодавчі акти, ні посилена робота силовиків, виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування не змінить ситуацію кардинально. Ми живемо в такий час, що люди мало чого бояться і не довго вагаються перед спокусою легких заробітків. І це стосується і тих, хто займає впливові посади, і простих пересічних громадян. Бо для мене і той, що краде вагонами, і той, що навантажив на віз – однаково злодії. Високий рівень освіти, культури суспільства – запорука цивілізованого розвитку, мінімізації злочинності. І завжди потрібно пам’ятати, що ліс – це культура поколінь. Ми користуємося природними ресурсами, які створили наші діди й прадіди, і в свою чергу вирощуємо ліс для наступних поколінь, - розмірковує депутат.


Знаючи про те, що Арешонков є співавтором Законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення відповідальності за порушення лісового законодавства та охорони зелених насаджень», не можу не запитати про доцільність ухвалення нового закону, якщо зважати на низький рівень свідомості суспільства, про що зазначив депутат, все одно ліс розкрадатимуть.


- Я ж не сказав, що всі заходи, спрямовані на збереження лісу, неефективні і не потрібні. Якби ми нічого взагалі не робили, то мабуть би вже жили в степу. Дуже велику роль у цьому процесі почала відігравати активна частина громадян, як вони себе називають – активісти, у деяких областях навіть створені «коаліції» громадських організацій, які називають себе Комітетами порятунку лісу. А це свідчить про зростання рівня самосвідомості, культури, про що я зазначав. Щодо нашого ще не зареєстрованого законопроекту?. Якщо коротко - накопичені протиріччя та неузгодженості між Лісовим, Земельними кодексами та законодавством про адміністративні правопорушення. Як наслідок - незадовільне правове регулювання юридичної відповідальності. Законодавством не закріплена кримінально-правова охорона зелених насаджень у населених пунктах, не передбачено жодної відповідальності за вирубку дерев, які не віднесені до лісового фонду. Те ж саме стосується і дотримання вимог пожежної безпеки. От ми й хочемо врегулювати ці питання та ряд інших, - відповів Володимир Юрійович.


За його словами, на відміну від багатьох європейських країн, ліс в Україні виконує передусім екологічні функції, і державна політика має бути спрямована на збільшення залісненої площі. Ця позиція, до речі, була задекларована у Коаліційній угоді (у цьому документі серед іншого передбачено повернення формування державної політики лісокористування до компетенції Міністерства екології та природних ресурсів).


«Державну політику у сфері використання лісів у нас формує Мінагропромполітики та продовольства України. Передусім воно дбає про розвиток виробництва, а не захист лісу як екосистеми, констатує народний депутат. Нам необхідний системний комплексний підхід до вирішення наявних проблем, інакше правильні ідеї можуть бути дискредитовані. Наші правові ініціативи безумовно допоможуть зменшити обсяг незаконних рубок, але для досягнення стійких позитивних результатів у лісовому секторі цього все ж таки буде замало. Потрібна і адекватна система санкцій, і дієві механізми забезпечення невідворотності покарання, і система обліку та контролю за обігом деревини, і комплексний підхід до управління лісовими ресурсами.


І найголовніше – це вже про культуру і свідомість. Ліс – і лікар, і художник, і музикант. Він нас і годує, і зігріває. Це наш друг - безкорисливий і могутній. Але він, немов людина, у якої відкрита навстіж душа, потребує й уваги, і турботи, і захисту від недбайливого, бездумного до нього ставлення. Останнє забезпечують чудові люди, які працюють у лісовій галузі. З нагоди професійного свята, щиро дякую всім їм за важку копітку працю, зичу міцного здоров’я і стабільного добробуту», - так лірично і душевно завершує нашу розмову депутат.

Вчора

Сторінки:
Нагору