БЕР
П'ятниця
29
13:21

​Ірина Суслова: Маємо імплементувати європейське трудове законодавство до правового поля України

Про це на своїй сторінці у Фейсбук написала народний депутат фракції Партії “Блок Петра Порошенка” Ірина Суслова.

“На прес-конференції спільно з Ліга захисту прав жінок “Гармонія Рівних” та ГО “Трудові Ініціативи” говорили про скасування наказу МОЗ №256 та про подальші кроки, які мусить зробити держава. Передусім, спростувала міфи, що тиражувались противниками скасування наказу. Вони говорили, що жінок тепер мало не заганятимуть на лісоповали, в ливарні цехи чи на бурові вишки. Насправді скасування наказу №256 дає право вибору, але не зобов’язання жінки працювати в таких сферах. Зрозуміло ж, що не усі чоловіки здатні бути вантажниками чи ливарниками, але дехто відчуває в собі силу й здатності йти цим шляхом. Так само буде і з жінками”, – підкреслила політик.


“Другим поширеним міфом є розмови про те, що тепер жінки зовсім підірвуть своє здоров’я на шкідливих виробництвах. По-перше, багато професій, які не потрапили до наказу №256, є не менш шкідливими. Наприклад, чому жінка не могла кермувати автобусом, але спокійно керувала тролейбусом, раз за разом збираючись на його дах, щоб поправити штангу-струмоприймач? По-друге, шкідливі умови праці б’ють і по чоловікам. Наприклад, вони масово працюють на АЗС, що негативно впливає на чоловіче здоров’я. Але чомусь жодної турботи про це досі ніхто не проявляв. По-третє, так зване «піклування» про жінок має лицемірний характер. Вони й так працювали в заборонених професіях. Але офіційно оформлялись на більш безпечні посади й, відповідно, не отримували соціальних преференцій”, – зауважила народний депутат.


“Наголосила, що головне завдання держави – створити оптимальні безпечні умови праці для всіх (і для чоловіків, і для жінок). Для цього перш за все слід провести переатестацію робочих місць, які відкриваються для жінок. Це допоможе усунути порушення допущені роботодавцем, визначити право на пенсію за віком на пільгових умовах, право на надання інших пільг і компенсацій працівнику, створити умови для оздоровлення людини”,- додала Суслова.


Вона також зазначила, щоми повинні стратегічно тримати курс на імплементацію європейського трудового законодавства до правового поля України, що й передбачає План заходів Україна-ЄС.


«В Євросоюзі проводять жорсткий курс на посилення відповідальності за недотримання трудових стандартів – аж до закриття підприємства. Система діє ефективно завдяки постійним взаєминам працівників та роботодавців, які контролюють одне одного. При цьому особливі умови праці створюються лише для вагітних працівниць, породіль та годувальниць”,- вважає парламентар.


“Директиви Ради ЄС, що стосуються охорони праці, є готовими рецептами позитивних змін в цій галузі. Якщо хочемо стати частиною Європи не на словах, а на ділі, від дискримінаційних заборон треба переходити до створення достойних умов праці для усіх громадян”,- резюмувала політик.

Сторінки:
Нагору