БЕР
П'ятниця
29
10:14

Петро Порошенко: Ми не дозволимо демагогам дестабілізувати ситуацію

Президент Петро Порошенко заявляє, що ворог України, не домігшись успіхів у відкритому протистоянні зі Збройними Силами, намагається розхитати ситуацію в державі зсередини — намагаються використати в своїх інтересах треті роковини трагічної загибелі Героїв Небесної Сотні, штучні групи в соціальних мережах, перекриття залізничних шляхів сполучення з тимчасово окупованими територіями та спробу їхньої повної економічної блокади.

«Сьогодні Український народ, його Збройні Сили продовжують протистояти агресії з боку Російської Федерації на території Донецької та Луганської областей. Події під Авдіївкою продемонстрували зростаючу ефективність нашої оборони, боєздатність та високий бойовий дух нашого війська», — наголосив Президент, виступаючи на урочистому зібранні, присвяченому Дню вшанування учасників бойових дій на території інших держав та з нагоди відзначення 28-ї річниці виведення військ з Республіки Афганістан.


Петро Порошенко підкреслив: «Не домігшись успіхів у відкритому протистоянні з нашими Збройними Силами, ворог намагається розхитати ситуацію в державі зсередини. Використати в своїх інтересах він хоче і треті роковини трагічної загибелі Небесної Сотні. Показово, що групи в соціальних мережах з такими показовими назвами як «Продовження Революції Гідності», чи «Всі на Майдан», чи «Українська революція», чи «Майдан 3.0» та багато інших, які поширюють заклики до масових заворушень, адмініструються з Москви. Вчора СБУ переконливо продемонструвала це і підтвердила результатами розслідування».


За словами Глави держави, дестабілізуючим чинником в останні дні, на жаль, стало перекриття залізничних шляхів сполучення з тимчасово окупованими територіями та спроба їхньої повної економічної блокади.


«Я дуже добре розумію емоцію багатьох українців, які щиро підтримують цю акцію. Ця емоція доволі природня для суспільства, втомленого роками війни. Але тим політиканам, які цією емоцією скористалися для свого егоїстичного вузькопартійного піару, ніколи не пробачу їхнього цинізму та безвідповідальності», — заявив Президент.


Глава держави підкреслив, що внаслідок їхніх дій Уряд вчора змушений був запровадити надзвичайні заходи в енергетиці. Адже через блокування поставок енергетичного вугілля виникла загроза, що без опалення можуть залишитися Суми, Краматорськ, лівий берег Києва та багато інших міст, додав він.


«Українська металургія, якщо блокаду не буде припинено, і організатори виведуть її на так би мовити проектну потужність, може позбутися до 300 тис. робочих місць. 300 тис. людей опиняться на вулиці. Держава втратить до 2 млрд доларів валютної виручки з усіма відповідними наслідками для курсу гривні», — зазначив Президент.

Петро Порошенко також додав, що на окупованих територіях ще десятки тисяч людей залишаться без роботи.

«Наголошую, ринку праці там нема, і значна частина з них, щоб заробити, піде куди? Правильно — до бойовиків. І цей рух переконливо вчора продемонструвало Головне управління розвідки. Так що нам краще, щоб вони в шахтах працювали чи стріляли в наших солдат?» — сказав він.


За словами Президента, держава втілює стратегію відновлення територіальної цілісності країни, повернення Донбасу в Україну, і повернення України на Донбас. «Саме виходячи із цієї стратегії і тільки тому зберігаємо вкрай обмежені та дуже лімітовані економічні стосунки. Наголошую, це не торгівля з окупантами. Це — співпраця з тими підприємствами, які, перебуваючи на окупованій території, змогли залишитися в правовому полі України. Ті, хто платять податки до бюджету України», — підкреслив він.

Президент також повідомив, що вчора на нараді за участю, в тому числі й Прем’єр-Міністра, було досягнуто домовленості ще раз переглянути і обмежити перелік товарів, які дозволяється перевозити через лінію зіткнення. Силові структури отримали доручення щодо посилення боротьби з контрабандою. І до контролю не просто можливе, а вкрай бажане долучення народних депутатів і громадськості, зауважив Глава держави.


Петро Порошенко повідомив, що сьогодні на засіданні РНБОУ буде розглядатися питання про невідкладні заходи з нейтралізації загроз енергетичній безпеці України. «Будемо приймати додаткові рішення щодо диверсифікації джерел постачання енергетичного вугілля – не забуваючи при цьому, що і те вугілля, яке видобувають на окупованих територіях, воно теж наше, українське, і повинно мати свою частку в енергетичному балансі країни», — сказав він.


«Ми обов’язково знайдемо оптимальні шляхи до розблокування. Ми захистимо права громадян України і по цей, і по той бік лінії зіткнення. Але я не дозволю демагогам створювати країні образ держави, де панують анархія та отаманщина, не дозволю дестабілізувати ситуацію в зоні АТО та розкладати фронт. Це саме те, чого чекає від нас ворог», — наголосив Петро Порошенко.

Вчора

Сторінки:
Нагору