КВІ
П'ятниця
19
10:18

Віктор Развадовський: ​Повернення до виплат освітньої та медичної субвенцій за минулорічним порядком - логічний та необхідний крок

Народні депутати хочуть повернути минулорічний порядок виплати освітньої та медичної субвенцій з Державного бюджету місцевим. Своїм баченням щодо такого кроку поділився співавтор відповідної законодавчої ініціативи, обранець від Чуднівського мажоритарного виборчого округу Житомирщини Віктор Развадовський.

"20 грудня минулого року парламент, підтримавши урядові пропозиції, вніс зміни до статей 103-2 та 103-4 Бюджетного кодексу України. Внаслідок цього оплата праці технічних працівників, комунальних послуг та енергоносіїв загальноосвітніх навчальних закладів, в тому числі професійно-технічних, вечірніх шкіл, спеціалізованих - інтернатів і навчально-реабілітаційних центрів, а також видатки на оплату комунальних послуг та енергоносіїв лікарень широкого профілю, дільничних лікарень, поліклінік, амбулаторій, ФАПів, центрів первинної медико-санітарної допомоги з 1 січня 2017 року переклалися з Державного на місцеві бюджети. Однак відповідні фінансові ресурси на це органи місцевого самоврядування від держави не отримали. А додаткова державна субвенція, яка може бути використана на покриття зазначених видатків, наразі є невчасною та недостатньою. Наявний стан речей не тільки не сприяє довірі до проголошеної реформи децентралізації, а й дискредитує її.


Так, непевне майбутнє очікує ЦРЛи. Зокрема, згідно з повідомленнями у ЗМІ, з'явилися бажаючі не лише реорганізувати, а й ліквідувати комунальну установу "Центральна районна лікарня" Житомирської районної ради. Дійшло до того, що, через недостатність коштів, школи і дитячі садочки закривати змушені навіть нещодавно утворені об'єднані територіальні громади. Наприклад, у тому ж таки Житомирському районі Тетерівській сільській раді на 12 квітня запропоновано розгляд питань про ліквідацію Корчацької ЗОШ І-ІІ ступенів та Корчацького ДНЗ "Дюймовочка". Склалася дивна ситуація: замість самодостатності, українські села після втрати представницьких органів - сільських рад і голів, змушені ще й закривати навчально-виховні заклади. А далі що?... Зникнути самим?... І це після того, що саме завдяки вітчизняному селу, найперше його жителям Україна збереглася та відродилася як держава?... З такою перспективою я та мої колеги, до того ж з різних депутатських фракцій і груп, звичайно не погоджуємося. Тому, з метою недопущення погіршення стану та якості надання послуг у сфері освіти й охорони здоров'я, ми напрацювали та зареєстрували 21 лютого 2017 року законопроект №6108, ухвалення якого дозволить повернутися до минулорічного порядку фінансування навчальних і лікувальних закладів на місцях", - сказав народний депутат України.


В умовах, коли держава не цурається перекладати на місцеві бюджети компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян, лікування людей, навіть учасників бойових дій, ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС, питання вирішення їх матеріально-побутових умов тощо, Віктор Развадовський вважає зазначену законодавчу ініціативу не лише логічною, а й необхідною. Кошти ж на її реалізацію пропонується залучати з додаткових позапланових надходжень до Державного бюджету від митних платежів та акцизних податків.

Вчора

Сторінки:
Нагору