БЕР
Четвер
28
13:06

Борислав Розенблат: ​В Україні має бути створено цивілізований ринок дорогоцінного каміння

Народний депутат фракції Партії «Блок Петра Порошенка» Борислав Розенблат підготував та вніс на розгляд Верховної Ради проект Закону “Про особливості виробництва та обігу дорогоцінного каміння органогенного утворення” (реєстраційний номер 6123).

бурштнНа думку автора законопроекту, стратегічним завданням держави є створення цивілізованого ринку дорогоцінного каміння органогенного утворення, зокрема, бурштину, з чіткими, прозорими та зрозумілими правилами участі в ньому.


«Розв’язати проблему зайнятості нелегальних старателів пропонується шляхом стимулювання їх до об’єднання в старательські артілі, для яких відкриваються можливості для спрощеного надрокористування, згідно з договором, що укладається з первинним надрокористувачем. Важливу роль на першому етапі становлення галузі видобування бурштину мають відіграти комунальні підприємства, що утворюються обласними радами, які беруть на себе основний тягар щодо оформлення дозвільних документів. Бурштинові біржі повинні стати єдиним майданчиком легальної торгівлі видобутим бурштином, а прозорі умови участі в біржовій торгівлі та жорсткі правила обліку видобутого бурштину призведуть до істотного скорочення частки чорного ринку бурштину», – зазначив Борислав Розенблат.


Автор законопроекту також пропонує посилити кримінальну відповідальності за порушення правил охорони надр.


“У поєднанні зі стимулюванням правомірної поведінки, це має знизити рівень криміногенної ситуації в містах видобутку каміння та привести до ліквідації організованих злочинних організацій, що покривають нелегальний видобуток і контрабанду бурштину”, – вважає Борислав Розенблат.

Вчора

Сторінки:
Нагору