БЕР
П'ятниця
29
15:04

​Відкриття ринку землі: як купити земельну ділянку, користуватися нею та як підготуватися до продажу паю. ІНФОГРАФІКА

За ініціативи Президента України Володимира Зеленського Верховна Рада України 31 березня 2020 року ухвалила Закон №552-IX про обіг земель сільськогосподарського призначення. Відповідно до закону 01 липня 2021 року скасовано дія мораторію на продаж аграрної землі. Володимир Зеленський наголосив, що відтепер українці стали повноправними власниками своєї землі.

Так, право придбання землі одразу після відкриття ринку отримують українці, а через два роки – з 2024 року – юридичні особи.


Комунальні та державні землі не дозволяється продавати. Державні землі передадуть у розпорядження громад і вони зможуть лише здавати їх в оренду, але не продавати. Аналогічно буде з тими землями, які залишаться у держави.


Граничні розміри володіння землею для фізичних осіб – до 100 га, для юридичних осіб (з 2024 року) – 10 тис. га.


Однак у той же час:

загальна площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності громадянина не може перевищувати десяти тисяч гектарів;

загальна площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності юридичної особи (крім банків) не може перевищувати загальної площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які можуть перебувати у власності усіх її учасників (членів, акціонерів), але не більше десяти тисяч гектарів.


При цьому, якщо громадянину належить право власності на частку у статутному (складеному) капіталі, у пайовому фонді юридичної особи або на лише окремі акції, паї, для цілей цієї статті вважається, що такому громадянину, крім земельних ділянок, що належать йому на праві власності, також належить право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею, що дорівнює площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності юридичної особи, учасником (членом, акціонером) якої він є, помноженої на розмір частки такого громадянина, вираженої у відсотках, у статутному (складеному) капіталі, пайовому фонді цієї юридичної особи.


Міністерство аграрної політики та продовольства України розробило ІНФОГРАФІКУ, яка розповідає, як купити земельну ділянку та користуватися нею, а також як підготуватися до продажу паю.


Сторінки:
Нагору